Video: Stemningsfuldt luciaoptog i gågaden
Præcis kl. 16.30 blev der helt stille i gågaden, og piger og drenge begyndte at synge ”Nu bæres lyset ind,” samtidig med, at optoget satte sig i bevægelse fra Øen med kurs mod Klostertorvet.
Af Jens Nielsen
Piger og drenge gik gennem Kordilgade sidst på eftermiddagen fredag i et stemningsfuldt luciaoptog.
Luciadag er oprindeligt en fest for den katolske helgen Santa Lucia, hvis navn betyder 'lys'.
I Danmark er traditionen med dens lys og sang den 13. december blevet en del af adventstiden, og hvert år går børn Luciaoptog i skoler, børnehaver, kirker, på plejehjem og mange andre steder.
I Kalundborg har elever fra Nyrupskolens børnekor, under ledelse af Gitte Overbjerg, haft rigtigt travlt.
Det første Luciaoptog startede på Nyrupskolen i formiddags, så gik turen til Kalundborg Gymnasium, senere til Novo Nordisk og sidst på eftermiddagen stod piger og drenge klar i det kolde vejr i Kordilgade.
Præcis kl. 16.30 blev der helt stille i gågaden, og piger og drenge begyndte at synge ”Nu bæres lyset ind,” samtidig med, at optoget satte sig i bevægelse fra Øen med kurs mod Klostertorvet.
Det er Vores Kalundborg som igen i år har arrangeret luciaoptoget gennem Kordilgade, en tradition som har fundet sted gennem mange år.
Der er i øvrigt mulighed for at høre med til de sangglade piger og drenge i morgen eftermiddag kl. 15 på Musisk Skole hvor Gitte Overbjergs kor holder stor koncert.
Historien om Lucia
Legenden bag Luciatraditionen fortæller, at Lucia var en ung kristen kvinde, der levede i 300-tallet i byen Syrakus på Sicilien.
I stedet for at tro på den romerske religion var Lucia kristen, og det var ikke helt ufarligt dengang.
Romerne så nemlig kristendommen som en fjende af Romerriget, og det var derfor forbudt at være kristen. Blev man som kristen angivet til myndighederne, risikerede man at blive tortureret og henrettet.
Det skyldtes blandt andet, at de kristne indbyggere nægtede at ofre til kejseren, som man ellers dengang skulle gøre med jævne mellemrum. De kristne ville gerne bede for kejseren og for Romerriget, men at ofre til ham som en gud - dét ville de ikke. De accepterede kun én gud.