Vi skal stå samlet - og vi skal stå stærkt
Michael Skovgaard Rasmussen og Per Junge er begge visionære og trætte af, at man ikke rykker sammen i bussen og gør en forskel for Kalundborg by – for den trænger. Ifølge de to er momentum her nu, og det skal benyttes.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
Michael Skovgaard Rasmussen og Per Junge, henholdsvis formand og næstformand for Kalundborgegnens Erhvervsråd og initiativtager til den nye Kulturforening Pondus, der har stiftende generalforsamling mandag i næste uge, er begge visionære og trætte af, at man ikke rykker sammen i bussen og gør en forskel for Kalundborg by – for den trænger. Ifølge de to er momentum her nu, og det skal benyttes.
Michael Skovgaard Rasmussen, Per Junge, Tom Johansen og Johnny Elmelund har alle for nylig deltaget i Kalundborgegnens Erhvervsråds generalforsamling, hvor Frank Panduro fortalte om, hvordan man i sin tid havde forvandlet en jysk grå og trist industriby til en farverig kulturby. Det blev de inspireret af, og da de samtidig længe har været trætte af, at der intet sker på kulturfronten i Kalundborg, besluttede de at gå forrest og tage sagen i egen hånd ved at skabe en apolitisk kulturforening uden om kommunalt regi. Kulturforeningen kommer til at hedde Kulturforeningen Pondus. Derudover er Michael Skovgaard Rasmussen også netop blevet formand for bestyrelsen i Kalundborgegnens Erhvervsråd, og Per Junge næstformand.
Kalundborg er kommunens hovedby
”Dybest set handler det om, at vi skal hæve Kalundborg by til et andet niveau. Vi skal kunne konkurrere med Holbæk og Slagelse, og det kan vi ikke, som det er nu. Og vi kan jo ikke bare blive ved med at snakke. Vi bliver nødt til at gøre noget, der flytter noget,” siger Per Junge, og bliver suppleret af Michael Skovgaard Rasmussen: ”Vores hjerter banker for Kalundborg, så vi kan ikke lade være, og så må vi ærligt sige, at vi blev provokeret at den pulje, som Martin Damm talte om, da der ingen visioner var og den tilmed skulle styres og administreres af kommunen. Man ville sprede lidt her og der i kommunen, men vi vil Kalundborg by. Vi har behov for, at Kalundborg skal være hovedbyen, og så drypper det automatisk på de mindre byer. Spreder vi tingene ud i et meget tyndt lag, bliver det ikke til noget.”
Konkret skal der ske noget
”Vi vil gerne skabe 6-7 nedslag hvert år, det kunne fx være en skøjtebane til jul, som vi kunne give penge til, og man kunne endvidere søge fonde. Det ville automatisk give liv i byen, og skabe ringe i vandet,” siger Per Junge, og Michael Skovgaard Rasmussen fortsætter: ”Lige nu er godt 30 virksomheder tilmeldt og kommer til den stiftende generalforsamling. Mange er fra Kalundborg, men der er også flere virksomheder med fra fx Gørlev og andre steder i kommunen, hvor man også kan se idéen i, at Kalundborg bliver løftet mere op som hovedby, hvilket gavner både bosætning og udbuddet af arbejdskraft. Det vil i sidste ende også gavne de omkringliggende byer. Kalundborg er på flere måder en problematisk kommune, fordi man ikke koncentrerer sig mere om at gøre noget for Kalundborg by. Havde vi fx et 50 m bassin i forbindelse med vores svømmehal, kunne vi også få de helt store arrangementer til byen, men vi vælger i stedet at satse på at få en svømmehal mere - i Gørlev.”
Mangler visioner
Per Junge fortæller, at man ofte får gjort tingene halv i Kalundborg, og at det skal man væk fra.
”I Kalundborg har man ofte gjort tingene halvt, og der mangler virkelig visioner,” siger Per Junge, og Michael Skovgaard Rasmussen supplerer: ”Vi skal sikre, at der bliver skabt nogle visioner - også fra kommunens hånd. Vi skal fx ikke skabe et stort nyt kulturhus, men vi skal fylde kulturhuset op, ligesom vi kan facilitere andre steder også. Men vi skal ikke være i konkurrence med dem, der allerede er her. Vi skal samarbejde med dem. Det her skulle gerne have en positiv effekt for de forretningsdrivende, der er her. Vi skal hjælpe hinanden. Vi vil også gerne række ud til borgerne, så de kan komme med idéer til, hvad vi kunne tage fat i og arbejde med,” siger Per Junge.
Lad os samle kræfterne én gang for alle
De to initiativrige herrer er ikke i tvivl om, at står man sammen, kan man udrette meget.
” Men det her er jo kun begyndelsen, vi forventer, at vi kan få mange flere med. Men hvis vi alle giver lidt, så bliver det til meget. Vi rykker sammen i bussen, det er der brug for. Hvis vi formår en gang for alle at samle kræfterne, tror jeg, at vi kan påvirke mange flere ting, end vi selv tror. Vi skal tale byen op nu, men det kræver også, at der sker noget i byen. Vi har aldrig rigtig stået sammen, men det skal vi alle nu, og omdrejningspunktet skal være kultur. Vi er rigtig mange virksomheder, og står vi sammen mange små - bliver vi store,” siger Michael Skovgaard Rasmussen, og fortsætter: ”Men derudover har vi også en forventning om, at de større virksomheder byder ind, virksomheder som Novo og Novonesis. Vi vil gerne løfte opgaven samlet, så vi regner med opbakning fra den side også. Vi har vist, som erhvervsdrivende, at vi gerne vil tage en del af læsset, og det var jo, hvad bl.a. Michael Hallgren efterspurgte.” Per Junge supplerer: ”Vi kan godt gøre det uden dem, men det bliver bare væsentlig bedre med dem. Og så skal man huske på, at det her er et ekstraordinært bidrag, som virksomhederne giver. Vi har stadig en underskov af foreninger, som vi støtter. Vi støtter fortsat lokalt, som vi hele tiden har gjort. Det ændres der ikke på,” fortæller Per Junge.
Satser på Kalundborg
”Vi bliver et stærkere netværk i Kalundborg både i form af erhvervsrådet og Kulturforeningen Pondus. Vi tør godt sige Kalundborg- og ikke egnens. For vi skal begynde med Kalundborg, og det vil sprede sig. Bliver det mere attraktivt at bo i Kalundborg, bliver det også mere attraktivt at bo omkring Kalundborg,” siger Per Junge.
”Vi skal turde at turde, og når vi tør det, finder vi ud af, at der er meget mere, der kan lade sig gøre,” siger Michael Skovgaard Rasmussen, og bliver igen suppleret af Per Junge: ”Vi skal udnytte momentum. Vi er et godt sted nu, og det skal vi udnytte. Vi får Ungehus, vi har fået mange flere gode restauranter, virksomheder og uddannelser til byen. Hvis ikke vi udnytter det, så kører toget igen. Og ja, det er en floskel at sige, at vi alle skal bruge byen, men det er mere aktuelt end nogensinde.”
Stiftende generalforsamling for den nye kulturforening
Der er stiftende generalforsamling på Ubberup Kursus- og Konferencegård, den tidligere Ubberup Højskole, mandag den 16. juni, hvor der er valg til bestyrelse. Kulturministeren kan desværre ikke deltage til den stiftende generalforsamling, selv om han ellers har givet udtryk for, at han var meget interesseret i at høre mere om hele modellen. De fire herrer bag foreningen har dog inviteret kulturministeren til at kigge forbi en anden dag.
”Vi er så taknemmelig for den store opbakning ved vores arrangement i Kino Den Blå Engel for nogle måneder siden og ligeså, at så mange virksomheder har tilkendegivet, at de møder op til den stiftende generalformsaling på mandag,” siger Per Junge, og fortsætter: ”Men vi håber da, at der kommer endnu flere til. Vi håber, at virksomhederne kan se, at det gavner byen.”
’Boxen’ til Kalundborg
Michael Skovgaard Rasmussen og Per Junge slutter af med at sige, at de gerne så, at man lavede noget i stil med Jyske Bank Boxen i Herning – i Kalundborg.
”Det kunne også være virkelig fedt at kunne lave noget ligesom Boxen, som de har gjort i Herning. Noget, der kan huse rigtig store kulturelle arrangementer. Og så er det jo vores job at fylde op med aktiviteter og muligheder,” siger Per Junge.