Vi har brug for flere svar

Svarene danner grundlag for Region Sjællands næste sundhedsprofil og for den nationale sundhedsprofil ”Danskernes sundhed”.

Vi har brug for flere svar
Det er blevet sværere at få sjællænderne til at svare på, hvordan de har det i spørgeskemaundersøgelsen ”Hvordan har du det?”

gitte@tv-kalundborg.dk

Hvor skal vi bruge pengene til at forebygge sygdom og forbedre sundheden: Hjælpe unge til at stoppe brug af nikotinposer? Skabe væresteder for ensomme mænd? Indrette byen, så vi får lyst at bevæge os mere? Eller hvor er der størst behov?

Det er blevet sværere at få sjællænderne til at svare på, hvordan de har det i spørgeskemaundersøgelsen ”Hvordan har du det?” Svarene danner grundlag for Region Sjællands næste sundhedsprofil og for den nationale sundhedsprofil ”Danskernes sundhed”. Begge dele er vigtige og meget brugte input i både det nationale, regionale og kommunale arbejde med at forebygge sygdom og forbedre folkesundheden.

Undersøgelsen blev sendt ud den 4. februar, og den kan besvares frem til den 18. maj. I Region Sjælland er cirka 38.000 tilfældigt udvalgte borgere over 16 år inviteret til at deltage i undersøgelsen, men kun godt 29 procent har indtil videre svaret på spørgeskemaet. Det tal var til sammenligning over 45 procent på samme tidspunkt i undersøgelsen i 2017 og 2021.

Brug for hjælp

“Vi har brug for at få flere borgere til at logge ind i deres digitale postkasse og se, om de har modtaget et spørgeskema – og selvfølgelig at svare på spørgsmålene,” siger Martin Magelund, koncerndirektør i Region Sjælland.

Data fra undersøgelsen er vigtig

“Når vi skal planlægge forebyggende indsatser i Region Sjælland, bruger vi data fra Hvordan har du det? De svar der kommer ind i undersøgelsen, er med til at pege os i retning af, hvor behovet for forebyggelse er størst, og derfor er det vigtigt, at så mange som muligt svarer på spørgeskemaet. Med sundhedsreformen får regionen desuden en større opgave i forhold til forebyggelse, og her er det afgørende for os med viden fra en undersøgelse som denne,” siger Anne Dalhoff, Forebyggelsessekretariatet i Region Sjælland.

Hanne Stald Poulsen, projektleder, Data & Analyse, Region Sjælland, slutter af med at sige: “Det er vigtigt, at vi får så mange besvarelser som muligt, og fra alle forskellige alders- og samfundsgrupper. Jo flere svar, jo mere præcist kan vi tegne et billede af sundheden og trivsel blandt regionens borgere. Derfor håber vi, at endnu flere vil hjælpe os ved at tjekke om de eller nogen de kender har modtaget spørgeskemaet – og selvfølgelig besvare det, hvis de har fået det.”

Fakta om undersøgelsen

  • Hvordan har du det?-spørgeskemaet sendes til cirka 300.000 danskere, heraf cirka 38.000 borgere i de 17 kommuner i Region Sjælland.  Kun de borgere, der allerede har fået et spørgeskema, kan deltage.
  • Resultatet offentliggøres i foråret 2026. Svarene anonyme og behandles fortroligt, men giver til sammen et billede af, hvordan vi danskere har det.
  • Det er de fem regioner i Danmark, der gennemfører undersøgelsen sammen med Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed på baggrund af en aftale mellem Danske Regioner, KL, Sundheds- og Ældreministeriet og Finansministeriet.

Del