Velkommen til Værestedet Bredgade 38
For at markere den nye åbenhed inviterer værestedet til åbent hus på mandag den 16. juni fra kl. 15 til 18.

Af journalist Sonja Husted Rasmussen
Tidligere krævede det visitation at nyde godt af værestedets tilbud. Nu er døren åben for alle.
Kom bare indenfor. Du er velkommen!
Værestedet Bredgade 38 i Kalundborg har ændret status fra udelukkende at være et sted for borgere med en bevilling til nu, da det er åbent for alle. Det skyldes, at det er overgået til et åbent værested ifølge paragraf 79. Dermed er det åbent for alle, der har lyst til at blive en del af det sociale fællesskab og måske få en hjælpende hånd til at læse og forstå post fra myndighederne eller gode råd om at finde vej gennem det moderne samfunds krinkelkroge.
For at markere den nye åbenhed inviterer værestedet til åbent hus på mandag den 16. juni fra kl. 15 til 18.
Her kan gæsterne se huset, snakke med brugere og medarbejdere og få en fornemmelse af, hvad der sker inden for murene i det gule hus, nabo til Føtex og Det sociale Medborgerhus i Bredgade.
Værestedet er en del af Voksen Social Center 2 og hedder Team Bredgade. Teamleder er Louise Valentin Jensen. Om tilbuddene i centret kan borgere, pårørende og alle andre interesserede læse meget mere om på den digitale platform Muligt.dk
Der står sundhedsfremme og forebyggelse som overskrift over husets aktiviteter. Formålet er at hjælpe borgerne på vej til at leve et godt liv, fortæller Lisbeth McCormick og Annette Nielsen, to af de 13 hjemmevejledere, der er knyttet til huset. Meget af deres arbejde består i at støtte borgerne i deres eget hjem, og derudover er de på skift med til at bemande værestedet i åbningstiden.
Værestedet har for nylig indledt et samarbejde med CSU, Center for Special Undervisning, om støtte til mennesker med erhvervet hjerneskade, senhjerneskade, og der er samarbejde på vej med Sundheds- og Akuthuset om sundhedsfremmende tilbud og genoptræning.
En broget flok
Åbningstiderne i værestedet er mandag 14-19, tirsdag og torsdag 14 til 18 og lørdag 10 til 17.
Hver dag i åbningstiden kigger mellem 10 og 20 borgere indenfor og nyder godt af det sociale samvær, der er med til at bryde ensomheden. De spiller kort eller ludo og rafler eller samles om nogle af værestedets andre spil. Der er mulighed for at lave mad sammen. Madholdet bestemmer menuen, køber ind, laver maden og sørger for oprydning bagefter – og betaler selv for maden. Folk kan også købe mad henne i supermarkedet og tage den med i værestedet og spise den der, så de er fri for at sidde alene.
Der er egentlig ingen fællesnævner for de mennesker, der kommer i huset, siger hjemmevejlederne:
- En broget flok, som de siger.
Værestedet har været i de nuværende rammer siden 2015, da det flyttede fra Nytorv.
En af værestedets faste gæster, Ann, savner stadig værestedet på Nytorv, for der var der mulighed for at sidde udenfor på den store terrasse oven over Netto.
Der er desværre ikke så gode muligheder for udendørsaktiviteter ved huset i Bredgade, men det sker, at nogle af brugerne i sommertiden går en tur op på Møllebakken og morer sig med diverse spil.
Mange er brugerne af værestedet har job for eksempel i Solsikken, Stejlhøj og ved Røsnæs Fyr, og for dem passer det udmærket, at værestedet åbner kl. 14. Så kan de lige nå at komme derhen, når de er færdige med arbejdet.
Mange traditioner
Der knytter sig mange traditioner til stedet, som brunch om lørdagen og jule- og påskefrokoster. Der er også ture ud af huset for eksempel en Københavnertur med strøgtur, kanalrundfart eller besøg i Tivoli og på Bakken.
Deltagerne betaler selv for deltagelsen.
Brugerne stiller forslag om, hvad der skal ske, og som noget nyt er der netop oprettet et borgerpanel, der ifølge Lisbeth McCormick skal stå for den lidt mere overordnede planlægning. Formålet er at give borgerne endnu mere indflydelse på, hvad der sker i huset – for det er jo borgernes hus, understreger Lisbeth. Borgerpanelet kunne for eksempel diskutere husets åbningstider. Det er jo ikke sikkert, alle synes, de er ok. Planlægning af hverdagene foregår på væresteds-møderne. Alt sker med borgerinddragelse, fortæller hjemmevejlederne.
Nej til karoke og stolegymnastik
Det er nok meget godt, for med et grin fortæller både hun og Annette, at de syntes, det kunne være en rigtig god idé med et karokeanlæg,
Det blev ikke en succes. Jo, hjemmevejlederne morede sig. Det gjorde borgerne ikke. De gik, da sangen begyndte.
Lidt det samme skete, da medarbejderne foreslog stolegymnastik. Der var ingen deltagere at øjne ved stolene.
Men når borgerne selv er med til planlægningen, går det fint.
Grupper for unge og ældre
Der er dannet diverse grupper i huset, for eksempel seniorgruppen for mennesker over 60 år, ungegruppen og som noget nyt en mandegruppe.
Den gruppe tog Mads initiativet til. Han synes, mænd er forfærdelig dårlige til at snakke sammen om problemer, for eksempel om parforhold og ensomhed.
De problemer kender Mads. Han er single, og han vil gerne udveksle meninger om emnet med andre. Endnu er der ikke dannet en kvindegruppe, men der er almindelig enighed om, at den kommer nok, for det er der også brug for.
Plads til drillerier
Christian arbejder i Dagli’Brugsen i Tømmerup, og han sætter kursen mod vest og mod Værestedet, så snart han får fri. Han er medlem af ungegruppen, og i væresteder spiller han kort, 500, og driller Annette, som han siger med et drilsk blik til hjemmevejleder Annette. Jo, der hersker en munter tone i værestedet. Christian er også medlem af det nystartede borgerpanel sammen med blandt andre Ann, Uffe, og Brian.
Værestedet forsøger også at være en løftestang for borgerne til civilsamfundets mange tilbud. Det kan være foreningslivet og deltagelse i, hvad der ellers foregår af events i Kalundborg.
Flere af brugerne har for nylig været på en guidet tur i Kalundborg med Palle Bruun Olsen. Det var en succes, og flere kunne bidrage med gode historier fra deres egen opvækst i byen.
Velkommen til et rummeligt hus
Der er spænding om, hvor mange der dukker op, når værestedet nu åbner for alle. Det kan være mennesker, der måske har brug for en hjælpende hånd, men det kunne også være frivillige, mennesker med ressourcer, der kan være med til at skabe endnu mere liv i huset.
Men uanset hvor mange, der dukker op, og hvem de er, er de hjerteligt velkomne, for Værested Bredgade er et rummeligt hus.