Udvalgsformand bekymret for skole under tilsyn
Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) har sendt brev til Kalundborg Kommune angående styrelsens tilsyn med Hvidebækskolen og Gørlev Skole.
![Udvalgsformand bekymret for skole under tilsyn](/media/yiofy1n2/skole.jpeg?width=50)
Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
I denne uge holder Børn- og Familieudvalget udvalgsmøde, hvor et af punkterne på dagsordenen er Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, der har haft Gørlev Skole samt Hvidebækskolen under tilsyn.
Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) har sendt brev til Kalundborg Kommune angående styrelsens tilsyn med Hvidebækskolen og Gørlev Skole. I brevet vurderer STUK, at Hvidebækskolens tilsynssag kan afsluttes, mens Gørlev Skoles tilsynssag ikke kan afsluttes. Dog har Folketinget i december 2024 vedtaget et lovforslag, der som led i statsligt opgavebortfald indebærer, at det statslige kvalitetstilsyn med folkeskoler afskaffes. Det vil sige, at begge tilsyn ophører til trods for, at Gørlev Skole ikke har opfyldt STUKS krav for, at STUK vil tage dem ud af tilsynet. Gørlev Skole har været under tilsyn siden 2016, og Hvidebækskolen siden 2017.
Henriette Ergemann, formand for Børne- Familieudvalget fortæller, at hun er glad for, at Hvidebækskolen nu er ude af tilsyn – selvom at begge skoler egentlig er, da STUK ophører.
“Det er positivt, at Hvidebækskolen ikke længere behøver tilsyn – eller det vil Gørlev Skole jo heller ikke være, da STUK ophører, men derfor er jeg nu fortsat bekymret for Gørlev Skole, fordi vi skal jo finde ud af, hvad der er årsag til, at de ikke kan komme ud af det tilsyn. Det vil jeg også spørge ind til. Vi er nødt til at finde ud af, hvor det går galt. Skolernes elevsammensætning er rimelig ens, og begge har inklusionsklasser, så der er heller ikke forskel her,” siger hun.
Styrelsens vurdering
Gørlev Skole
“Det er styrelsens samlede vurdering, at tilsynssagen med Gørlev Skole, herunder den tilhørende handlingsplan, ikke kan afsluttes. Styrelsen lægger vægt på, at Gørlev Skole har været udtaget i tilsyn siden 2016, og at der givet skolens tilsynshistorik og meget langvarige lave resultater er brug for en højere grad af stabilitet i en forbedring af resultaterne – herunder også en fortsat forbedring af skolens elevtrivsel og det høje elevfravær.”
Hvidebækskolen
”Det er styrelsens samlede vurdering, at tilsynssagen med Hvidebækskolen, herunder den tilhørende handlingsplan, kan afsluttes. Styrelsen har lagt vægt på den generelle forbedring af elevernes faglige resultater, som er sket ud fra et vanskeligt udgangspunkt i forhold til skolens elevsammensætning og rammevilkår. Herunder at skolen igen i år ikke skiller sig ud i styrelsens screening på de faglige og trivselsmæssige indikatorer. Dertil at kommunen som led i den igangværende handlingsplan har iværksat en række relevante faglige, trivselsmæssige og fraværsforebyggende indsatser.”
Screeningsdata for skoleåret 2023/24
Den opmærksomme læser vil måske, ligesom os på TV-Kalundborg, undre sig over, at Gørlev Skole, ifølge STUK, klarer sig dårligere end Hvidebækskolen, hvis man ser på screeningsdata fra 2023/2024. Men det hænger bl.a. sammen med, hvorvidt man har fuldt handleplanen, der er lagt for skolen, og åbenbart ikke udelukkende på resultaterne fra screeningsdata.
Gørlev Skole
En gennemgang af data for seneste skoleår og det foregående år viser, at:
- Skolen – i modsætning til forrige års screening – ikke skiller sig ud på de faglige og trivselsmæssige indikatorer i kvalitetstilsynet.
- Årgangens karaktergennemsnit er steget i alle fire bundne prøvefag i 2023/24 sammenlignet med året før, og kun ét ud af fire bundne prøvefag ligger blandt landets laveste 10 pct. i 2023/24. Året før lå skolen blandt de laveste 10 pct. i alle fire bundne prøvefag.
- Skolens karaktergennemsnit for 2023/24 ligger 0,2 procentpoint under den socioøkonomiske reference (ikke signifikant). Året forinden lå karaktergennemsnittet 0,6 procentpoint under (ikke signifikant).
- Skolens resultat i den nationale trivselsmåling viser et fald i alle fire delindikatorer for trivsel, hvoraf dog kun to af dem ligger blandt landets laveste 10 pct.
- Skolens overgang til ungdomsuddannelse er for afgangselever fra skoleårene 2020/21 og 2021/22 på 94 og 92 pct. Disse data er som noget nyt frasorteret specialklasser, og grænseværdien for indikatoren i tilsynet er som følge heraf fastlagt til 75 pct.
- Elevfraværet er steget i 2023/24 i forhold til året før og ligger blandt landets højeste 10 procent. Sygefravær udgør majoriteten af fraværet. Andelen af elever med over 10 pct. fravær er høj (cirka 33 pct.) og er steget siden forrige skoleår.
Hvidebækskolen
En gennemgang af data for seneste skoleår og det foregående år viser, at:
- Skolen – ligesom ved foregående screening – ikke skiller sig ud på de faglige og trivselsmæssige indikatorer i kvalitetstilsynet.
- Skolens karaktergennemsnit er faldet i tre ud af fire bundne prøvefag i 2023/24 sammenlignet med året før, og tre ud af fire bundne prøvefag ligger blandt landets laveste 10 pct. i 2023/24. I relation hertil skiller skolen sig også ud på indikatoren for bekymrende kvalitet på de bundne prøver afviklet i 2023/24, jf. styrelsens brev af 13. december 2024.
- Skolens karaktergennemsnit for 2023/24 ligger 0,7 procentpoint under den socioøkonomiske reference (ikke signifikant). Året forinden lå karaktergennemsnittet 0,1 procentpoint under (ikke signifikant).
- Skolens resultat i den nationale trivselsmåling viser et fald i to af de fire delindikatorer for trivsel og en stigning i de to andre. Skolens andel af elever med højest trivsel er fortsat lav i forhold til både kommunegennemsnittet og landsgennemsnittet.
- Skolens overgang til ungdomsuddannelse er for afgangselever fra skoleårene 2020/21 og 2021/22 på 85 pct. og ligger dermed solidt over grænseværdien. Disse data er som noget nyt frasorteret specialklasser, og grænseværdien for indikatoren i tilsynet er som følge heraf fastlagt til 75 pct.
- Elevfraværet er steget i 2023/24 i forhold til året før og ligger blandt landets højeste 10 procent. Sygefravær udgør majoriteten af fraværet. Andelen af elever med over 10 pct. fravær er stabilt høj (cirka 35 pct.) i begge de seneste to skoleår.
Det bemærkes, at alle ovenstående indikatordata er frasorteret specialklasser.
Vil fortsat udpege skoler med bekymrende kvalitet
Folketinget vedtog i december 2024, at det ordinære statslige kvalitetstilsyn med folkeskoler afskaffes gældende fra den 1. april 2025. STUK vil fortsat årligt udpege de cirka 10 procent lavest præsterende skoler på baggrund af nationale screening af data. Efterfølgende fremsender styrelsen et orienteringsbrev til kommunen. Ordningen om udpegning af folkeskoler med bekymrende kvalitet styrkes, herunder med fokus på flerårig opfølgning. Parterne i det nationale Sammen om Skolen vil skulle høres i den forbindelse, herunder hvordan den kommunale opfølgning på bekymrende kvalitet på de enkelte skoler understøttes i fraværet af statsligt tilsyn. Den endelige model herfor skal besluttes af folkeskole forligskredsen. Derudover vil Styrelsen for Undervisning og Kvalitet fortsat offentliggøre data om prøveresultater, obligatoriske test, trivselsmålingen og en række øvrige data på kommunalt niveau og for den enkelte skole.
På Kalundborg Kommunes hjemmeside kan man læse brevene fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) vedrørende Gørlev Skole samt Hvidebækskolen.