Sommeren kan blive udfordrende for hjemmeplejen

Igen i år – som i de seneste somre – er det en stor udfordring at skaffe nok kvalificeret arbejdskraft til at dække opgaverne.

Sommeren kan blive udfordrende for hjemmeplejen
Sommerperioden giver udfordringer med bemandingen i Kalundborg Kommune. Foto: Colourbox

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Sommerperioden giver udfordringer med bemandingen mange steder i det kommunale Danmark. Således også i Kalundborg Kommune. Og det betyder, at hjemmeplejens service i nogle tilfælde vil blive justeret – og i nogle tilfælde aflyst. Vi passer stadig godt på borgerne – men det kan give mindre tid til de praktiske opgaver. Det skriver Kalundborg Kommune i en pressemeddelelse.

Kalundborg Kommune forbereder sig i disse uger på den forestående sommerperiode – en tid, hvor mange af vores faste medarbejdere i hjemmeplejen holder ferie, og hvor vi traditionelt ansætter vikarer for at sikre, at vores ældre borgere fortsat modtager den nødvendige pleje og støtte, skriver kommunen bl.a. i pressemeddelelsen.

Stor udfordring at skaffe nok kvalificeret arbejdskraft

Men i år – som i de seneste somre – er det en stor udfordring at skaffe nok kvalificeret arbejdskraft til at dække opgaverne. Kommunen står over for en bemandingsmæssig virkelighed, som ikke kun rammer Kalundborg Kommune, men som er en del af en landsdækkende tendens. Der er ganske enkelt færre hænder at rekruttere fra – både blandt faglærte og ufaglærte – og det gælder særligt i plejesektoren. Det gælder også for de private leverandører, som kommunen har benyttet sig af. Både til selve hjemmeplejedelen og til den del, der handler om praktisk hjælp.

“Vi er i en tid, hvor det generelt er svært at skaffe arbejdskraft – og det mærker vi tydeligt i ældreplejen. Det er ikke viljen, der mangler, men vi ser ind i et arbejdsmarked, hvor der er mangel på både faste medarbejdere og vikarer. Det gør sommeren ekstra sårbar,” siger Peter Jacobsen, formand for Ældre- og Sundhedsudvalget i Kalundborg Kommune.

Det kan betyde mindre tid til praktiske opgaver

Konsekvensen er, at borgerne i hjemmeplejen i nogle tilfælde kan opleve ændringer i den service, de er vant til. Det kan f.eks. betyde, at der bliver mindre tid til praktiske opgaver som rengøring og tøjvask, eller at nogle mindre plejekrævende borgere får færre eller kortere besøg end normalt.

”Det er vigtigt at slå fast, at ingen borgere bliver udsat for sundhedsmæssig risiko. Der bliver ikke gået på kompromis med den pleje og behandling, som er nødvendig for borgerens helbred. Alle ændringer vil ske på baggrund af konkrete sundhedsfaglige vurderinger, og vi følger naturligvis udviklingen tæt. Vi ved, at dette kan skabe bekymring og måske frustration hos nogle – og det har vi stor forståelse for. Derfor ønsker vi også at være åbne og ærlige omkring den situation, vi står i,” står der bl.a. i pressemeddelelsen.

Vi må erkende, at sommeren kan blive udfordrende

“Vi går ikke på kompromis med kvaliteten i den pleje, der er nødvendig for borgerens sundhed og trivsel. Men vi må erkende, at den sommer, vi ser ind i, kan blive udfordrende. Jeg håber, at vi i fællesskab – medarbejdere, borgere og pårørende – kan komme godt igennem den,” siger Peter Jacobsen.

Kalundborg Kommune arbejder løbende med at tiltrække og fastholde medarbejdere i ældreplejen, bl.a. gennem rekrutteringskampagner, opkvalificering og attraktive arbejdsforhold. Men manglen på arbejdskraft er strukturel og kalder på nationale løsninger og samarbejde på tværs af sektorer.

Del