Sara fandt sit drømmejob på Trekløveret

Forløbet henvender sig til de unge, der har psykiske udfordringer, oplever mistrivsel og sårbarhed, men som samtidig er motiveret for at komme i job eller uddannelse.

Sara fandt sit drømmejob på Trekløveret
På Trekløveret gør de meget ud af at være der for de unge mennesker og brænder for at hjælpe dem ind på arbejdsmarkedet. Det har Sara Skovgaard Larsen især mærket på den måde, som hun er blevet budt velkommen på. På billedet ses hun sammen med afdelingsleder Tine Haugaard Christensen, socialpædagog Elsebeth O. Methmann og længst til højre IPS-konsulent Christina Kragelund. Privatfoto

Af Janni Nolting Magnussen

Et IPS-forløb hos Jobcenter Kalundborg, den helt rigtige arbejdsplads og et stort ønske om at komme i job. Det er det, der har gjort, at 21-årige Sara Skovgaard Larsen på trods af en række udfordringer har skrevet under på sin første ansættelseskontrakt.   

21-årige Sara Skovgaard Larsen er glad hver gang, hun møder i en vagt på Trekløveret. Hendes nye arbejdsplads er et botilbud i Kalundborg Kommune, hvor hun sammen med sine kolleger plejer de 22 borgere, der både har fysiske og psykiske udfordringer.

Sara begyndte på stedet i januar 2025 - først i praktik, der siden har udviklet sig til en ansættelse som omsorgs- og pædagogmedhjælper i 37 timer om ugen. 

”Jeg var meget nervøs, da jeg begyndte her. Det er mit første rigtige job. Men jeg blev taget vildt godt imod, og jeg er bare så glad for at være her.”

Et IPS-forløb hos Jobcenter Kalundborg og ikke mindst det gode samarbejde mellem jobcenter, arbejdsgiver og Sara har gjort, at tingene er gået op i en højere enhed.

“I jobcenter Kalundborg møder vi altid de unge med et ressourcefokus, uanset hvilke udfordringer de har. Vi tror på, at alle har en plads på arbejdsmarkedet, og at vi i samarbejde med virksomheden og borgeren kan gøre en stor forskel. Netop det er Saras historie et fantastisk eksempel på,” forklarer arbejdsmarkedschef Lasse Bjerregaard. 

Særlig støtte med IPS

I juli 2024 begyndte Sara i et IPS-forløb hos Jobcenter Kalundborg, fordi hun havde brug for særlig støtte. Forløbet henvender sig til de unge, der har psykiske udfordringer, oplever mistrivsel og sårbarhed, men som samtidig er motiveret for at komme i job eller uddannelse. Og det var Sara - til første møde med IPS-konsulenten, Christina Kragelund, var udmeldingen klar:    

”Jeg skal bare have et job. Jeg skal bare i gang. Det er nu.”

Men det skulle ikke have noget med mennesker at gøre, for det ville være for krævende. Også selvom det tidligere er noget, som Sara har drømt om. 

”I et IPS-forløb som Saras går vi blandt andet ind og ser på, hvad den unge gerne vil arbejde med, men også de drømme, der engang var. Derudover taler vi om den unges mange kompetencer, og hvordan man kan passe et job med en diagnose. Jeg tager desuden med ud på arbejdspladsen til samtaler, så vi sammen kan skabe de bedste betingelser,” forklarer Christina Kragelund. 

Glemmer sig selv

Holdningen hos Sara ændrede sig da også, da hun sammen med Christina kom til det første møde på Trekløveret. Kemien var god, og alle var enige om at give det en chance. En beslutning som Sara er rigtig glad for. 

”Jeg er så glad for at arbejde her. Jeg troede ikke, at det kunne lade sig gøre,” siger Sara. 

Det at kunne gå på arbejde giver hende en stor glæde - ikke mindst, fordi hun kan være med til at gøre en forskel for andre.      

”Jeg glemmer at tænke på mig selv, for jeg tænker på mine borgere. Hvordan jeg bedst kan være der for dem, og hvordan jeg kan være med til at udvikle dem,” fortæller hun.

Det fokus har hun ikke altid haft. Tidligere fyldte hendes egne diagnoser, begrænsninger og tanker om, hvad hun kunne holde til at arbejde med.

”Sara hører til her hos os”

Fokusset på andre er bestemt også noget, de kan mærke på Trekløveret.

”Sara er meget vellidt hos borgere og kolleger. Vi oplever, at hun gror og gror. Hun er stabil, loyal, god til at følge vores handleplaner og vigtigst af alt, så er hun ærlig og åben - vi er altid sikre på, at Sara siger det, som det er - også når hun er i tvivl om noget,” forklarer afdelingsleder Tine Haugaard Christensen og bliver bakket op af socialpædagog Elsebeth O. Methmann, der også fungerer som mentor for Sara og som arbejdsmiljørepræsentant på stedet.

Begge er de enige om, at Sara skal blive som en fast del af personalet.

”Vi vil rigtig gerne beholde Sara, og derfor finder vi også en løsning, så hun kan blive her hos os i mange år. Muligvis kunne uddannelsen som pædagogisk assistent på sigt være en mulighed. Vi ved, at det kan være udfordrende for Sara at sidde på skolebænken, så det må vi finde en løsning på.”

Tine ser over på Sara og smiler: 

”Du skal ingen steder. Du hører til her hos os.”

Fakta om IPS i Jobcenter Kalundborg

  • IPS står for Individuelt planlagt job og uddannelse med støtte.
  • Målgruppen er unge med psykiske diagnoser eller andre barrierer, der gør det vanskeligt at komme ind på arbejdsmarkedet.
  • Formålet er at støtte personer i at finde og fastholde ordinære jobs eller uddannelsesforløb, der passer til deres individuelle behov og ønsker.
  • IPS bygger på princippet om "først job, derefter støtte", hvor deltagerne hurtigt kommer i job eller uddannelse, mens de modtager den nødvendige støtte.
  • Deltagerne får tilknyttet en IPS-konsulent, som hjælper med alt fra jobsøgning til arbejdspladstilpasning og opfølgning.
  • IPS-projektet foregår i tæt samarbejde med lokale virksomheder, uddannelsesinstitutioner og andre relevante aktører.

Del