Projekt for passage og gård ved Slagter Jacob er godkendt
På investeringsoversigten for 2024 er der afsat et rådighedsbeløb på i alt 4,2 mio. kr. til at ombygge og renovere passager fra Kordilgade til de tilstødende parkeringsarealer ved Bredgade i Kalundborg midtby.
Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
På Teknik- og Miljøudvalgsmødet den 30. september godkendte udvalget oplæg og skitseprojekt for at ombygge og renovere slippen i Kordilgade 10 I Kalundborg, dvs. passage og gårdrum bag Slagter Jacob. Udvalget anbefalede ydermere, at der gives en anlægsbevilling på i 1,2 mio. kr. til projektet, finansieret af rådighedsbeløbet på 4,2 mio. kr. til slipperne, der allerede er afsat.
På investeringsoversigten for 2024 er der afsat et rådighedsbeløb på i alt 4,2 mio. kr. til at ombygge og renovere passager fra Kordilgade til de tilstødende parkeringsarealer ved Bredgade i Kalundborg midtby. Teknik- og Miljøudvalget har netop godkendt oplæg og skitseprojekt for slippen ved Kordilgade 10, dvs. passage og gårdrum bag Slagter Jacob. Anbefalingen om rådighedsbevillingen på 1,2 mio. kr. går nu videre til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Passagen ved Slagter Jacob er blot begyndelsen
Kommunalbestyrelsen har længe ønsket at forskønne og forbedre de såkaldte slipper mellem Kordilgade og de tilstødende parkeringsarealer ved Bredgade, som en del af de overordnede ønsker for at udvikle bymidten. I de små byrum i gårdene mellem de to gader er der få grønne arealer og reelle opholdsmuligheder, og det kan samtidig være vanskeligt at finde vej til gågaden, hvis man ikke kender byen.
“Det handler om at få passagerne lavet mere trygge og langt mere imødekommende, da det også er svært for gæster/turister i byen at finde op i gaden. Vi skal have lavet byrummet mere indbydende således, at man har lyst til at sætte sig ned i området. Det er klart også en del af planen. Vi begynder med passagen ved Slagter Jacob, men vi skal også have de andre passager med på sigt. Vi skal jo i gang med at renovere parkeringspladsen i Bredgade, og jeg håber da, at man så kan gå i gang med de næste passager samtidig. Det vil give god mening,” siger Jakob Beck Jensen (V), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget, og fortsætter: “Vi får et forslag på parkeringspladsen i Bredgade i november, og så går vi forhåbentlig i gang derefter. Så altså i 2025 mht. parkeringspladsen.”
Vil skabe et mere attraktivt og funktionelt byrum
Kommunen har altså udarbejdet et projekt for den offentlige passage ved Kordilgade 10 og gårdrummet bag Slagter Jacob. Projektet har til formål at skabe et mere attraktivt og funktionelt byrum, der bygger på både byens historie og nutidige behov, fremhæver port og passage, og understøtter nye muligheder til aktiviteter i gårdrummet. Der er tale om ny belægning i gården, bænke og beplantning, belysning og æstetik samt håndtering af regnvand.
“Først og fremmest er jeg glad for, at jeg har haft og fortsat har en god dialog med Kalundborg Kommune om projektet. Vi har kunne snakke sammen om, hvordan vi får et projekt op at køre i fællesskab, og kommunen har jo allerede lagt penge af til at forskønne byen, herunder slipperne i Kordilgade. Jeg vil gerne være med til at forskønne min del af ejendommen bagtil også, så vi lægger arbejde i det fra begge sider, og så lader det sig gøre,” fortæller Jacob Nielsen, der ejer bygningen i Kordilgade, hvor han også har sin forretning, “Slagter Jacob”.
Skal gøres ordentligt fra begyndelsen
Jacob Nielsen fortæller endvidere, at det skal gøres ordentligt fra begyndelsen således, at det bliver indbydende for folk at gå op gennem passagerne til gågaden, og derfor mener han også, at det er vigtigt med dialogen mellem kommune og de, der ejer bygningerne, hvor passagerne ligger.
“Jeg har kun ros tilovers for kommunen i den her sag. Samarbejdet har virkelig fungeret. Nu skal vi bare have åbnet op og gjort det pænt, så alle ved, hvor de kan komme op til gågaden og ligeledes synes, at det er pænt, og at man har lyst til at benytte området. Vi kalundborgensere ved jo, hvor vi skal gå hen, men det er altså svært for folk, der ikke kender byen med den lidt særlige arkitektur omkring Kordilgade og parkeringspladserne mod Bredgade. Nu har der været snakket om at gøre noget ved det i et stykke tid, og nu sker der rent faktisk noget. Det er jeg meget glad for. Det er jo også kun begyndelsen ved min ejendom. Men alle dem, der ejer ejendommene skal jo også byde op til dans. Det er afgørende for, at der sker noget,” siger han, og fortsætter: “Vi har haft en del møder, men tidsrammen kender man ikke helt endnu. Men jeg er klar - nu. Vi skal have møde med arkitekten fra kommunen i næste uge, og så må vi se,” slutter Jacob Nielsen af med at fortælle.