Plantede ålegræs for at hjælpe det døende havmiljø
Ålegræsudplantning er en vigtig naturgenopretningsindsats, der både gavner livet under overfladen og sætter fokus på nødvendigheden af en bredere indsats.

Af Jens Nielsen
Nu kan alle være med til at give vores kriseramte hav en hjælpende hånd. Det skete da Tænketanken Hav sammen med Syddansk Universitet for anden gang havde inviteret til Danmark Planter Ålegræs ved 30 kyster på tværs af landet, bl.a. også i Kalundborg.
Tilstanden i de danske farvande er alarmerende. Store mængder alger, iltsvind og døde fisk er blevet hverdag i mange af vores fjorde og kystområder. Årets ord i 2024 blev ikke uden grund "fedtemøg" – et symbol på de massive udfordringer, vores havmiljø står overfor.
Derfor var alle interesserede søndag inviteret til at handle på krisen i havet, da Tænketanken Hav i samarbejde med Syddansk Universitet for anden gang afholdt det landsdækkende arrangement Danmark Planter Ålegræs.
I Kalundborg Kommune foregik arrangementet på Gisseløre hvor der til lejligheden var høstet et par spande med ålegræs, hvor hver plante så skulle bindes på et søm inden dykkere plantede ålegræsset på de bare pletter i fjorden.
Selv små plantninger kan gøre en mærkbar forskel. Når ålegræsset får fat, breder det sig med rodskud. Det skaber struktur i havbunden, stabiliserer sedimentet, forbedrer sigtbarheden og tiltrækker fisk og smådyr, som er tegn på et sundt havmiljø.
”Kalundborg Fjord har det fantastisk i forhold til så mange andre steder i landet, men der er pletter hvor der ikke er ålegræs, så dagens arrangement er lige så meget en kommunikations-indsats for at støtte op om grøn trepart, fordi vi kommer ingen steder med at plante ålegræs hvis ikke grøn trepart har nogen indvirkning,” fortæller Jonas Henriksen, teamleder i tænketanken Hav.
Søndagen bød også på fangst af krabber for børnenes skyld og Mobil Kajak Klub Vestsjælland var mødt op med deres kajakker og rullende klubhus med mulighed for en tur i en kajak i det flotte vejr.
Ålegræs er ikke en løsning, men en hjælp
Ålegræsudplantning er en vigtig naturgenopretningsindsats, der både gavner livet under overfladen og sætter fokus på nødvendigheden af en bredere indsats. Hvis havet for alvor skal på fode igen, kræver det også markante reduktioner i udledningen af kvælstof, miljøfarlige stoffer og en omlægning til mere skånsomme fiskerimetoder.