Overvældende stor interesse for at opleve Georg Stage
Både søndag over middag, søndag aften samt mandag aften var der mulighed for at komme ombord på den gamle dame og opleve livet ombord og den mulighed var der rigtigt mange som benyttede sig af.
Af Jens Nielsen
Siden skoleskibet Georg Stage anløb Kalundborg Havn søndag formiddag har der været stor interesse for at opleve den gamle tremastede fuldrigger, især muligheden for at komme ombord gav stor kø på kajen.
Georg Stage, et af verdens ældste skoleskibe, anløb Kalundborg Havn søndag klokken 10 og når et så flot og gammelt skib anløber samler det hurtigt mange mennesker på kajen.
Både søndag over middag, søndag aften samt mandag aften var der mulighed for at komme ombord på den gamle dame og opleve livet ombord og den mulighed var der rigtigt mange som benyttede sig af.
”Der er overvældende stor interesse for at komme ombord, større end vi er vant til, søndag var 1200 mennesker ombord,” fortæller Lars Oskan-Henriksen fra Stiftelsen Georg Stages Minde, mandag sidst på eftermiddagen hvor køen på kajen igen er lang for at opleve verdens mindste fuldrigger, det 54 meter lange skoleskib, der har 63 elever ombord i alderen fra 18 til 23 år og fordelt 50/50 kvinder og mænd.
Ombord kunne de mange gæster bl.a. opleve den imponerende rig som har hele 7000 meter tovværk, snakke med eleverne og se de forhold som de bor og arbejder på.
Fx er der kun bad to gange om ugen, ellers foregår vask i et vandfad på dækket, eleverne sover i hængekøjer, skulder ved skulder og det eneste privatliv er et lille skab til personlige ejendele.
Eleverne har også kun adgang til deres mobiltelefon når de er på landlov, i det hele taget er der ikke meget luksus ombord, alligevel er der godt 200 som søger til hvert togt, dem er der to af om året.
Ubefaren skibsassistent
Hvert togt er på 20 uger hvor eleverne bliver uddannet ubefaren skibsassistent, det der førhen hed letmatros, herfra kan man uddanne sig videre inden for de blå uddannelser, fx styrmand eller maskinmester.
Det er samme uddannelse som man tager på en traditionel søfartsskole, forskellen er bare, at her foregår det på et skib og eleverne finder ud af om de overhovedet kan holde ud at være ombord på et skib.
”Vi har to togter om året, sådan har det været siden 2019 og det er Folketinget som bevilger pengene til de to togter, men kun for et år ad gangen. Det er ikke permanent og det gør det svært at planlægge, så det er svært at planlægge langt frem i tiden, så vi arbejder benhårdt på at overbevise politikerne om hvor vigtigt det her er. 95% gennemfører uddannelsen og efter 3 år efter endt uddannelse er 99,5 % i arbejde eller uddannelse, det er der ingen andre som matcher,” fortæller Lars Oskan-Henriksen.
Svært at finde et værtshus
De mange elever fra Georg Stage har med deres flotte uniformer givet ekstra liv i Kalundborg, i øvrigt i uniformer som er helt magen til dem der også blev brugt i 1934 da skibet blev bygget.
Udover at opleve Kalundborg har der også været arrangeret ture på slæbebåden Svitzer Mars, og mandag var eleverne på Samsø, fordelt på to hold, et hold formiddag og et hold eftermiddag. Her fik eleverne en rundvisning på Samsøfærgen, bl.a. i maskinrummet.
”Eleverne synes Kalundborg er rigtig hyggelig, men de har haft svært ved at finde et værtshus som havde åbent og det synes vi jo er godt,” griner Lars Oskan-Henriksen.
Georg Stage sejler videre på togtet tirsdag eftermiddag kl. 15. Næste stop er Christiansø
Video: Georg Stage er anløbet Kalundborg Havn - kom med ombord