Om CO2 – presses kommunen?

Om CO2 – presses kommunen?

Læserbrev: Om CO2 – presses kommunen?

Nu er det meget synligt… Der er ved at ske noget omkring fangst og lagring af CO2 i undergrunden.

Dels er pæleramningen til et CO2 fangstanlæg i gang og dels er de seismiske undersøgelser af undergrunden i gang. Store mængder af mikrofoner, der skal bruges på land og til havs ses flere steder. Der er flere polske skibe i aktion i Nekselø Bugt. Vibrationstruckene er også klar. Alt går stærkt lige nu.

Måske også for stærkt? I hvert fald synes det som om, at den kommunale administration bliver presset.

Sagen er den, at CO2 Storage Kalundborg d. 31/1-25 af staten fik lov til at gå i gang.

Men der er også en kommunal andel i dette, nemlig at kommunen som lokal miljømyndighed, der skal passe på os og naturen, skal komme med deres vurdering af undersøgelsernes betydning for naturen på land i Kalundborg Kommune.

Af en aktindsigt fremgår det at kommunen anbefalede en 200 m. beskyttelseszone mellem steder med markfirben og hvor der måtte vibreres. For ikke at deres gange og huler blev ødelagt. Zonen endte med at blive 25 meter. Det vides ikke hvordan, da den sag blev klaret ved et møde med CO2 Storage Kalundborg, hvor der pt. ikke foreligger et referat.

Et andet eksempel ses i det forhold, at kommunens Teknik og Miljøudvalg på møde d. 9/1-25 under pkt. 18 har godkendt, at kommunen vil anbefale en offentlighedsfase/høring inden statens afgørelse. Men 6 dage efter sender kommunens sagsbehandler alligevel følgende svar: ”Jeg har talt med nærmeste leder og svaret er at kommunen agter ikke at foretage sin egen offentlige høring i anledning af Energistyrelsens afgørelse om den seismiske undersøgelse”. Så hverken Energistyrelsen eller kommunes administration ønskede en høring. På trods af politikernes anbefaling af en sådan. Mærkeligt. Især med nuværende debat. Hvad mon der er sket de 6 dage? Af samme svarmail fremgår, at kommunen ikke har kommentarer til afgørelsen og at ansøger har indkaldt sagsbehandleren til møde d. 17/1. Det var efter det møde at de 200 m. beskyttelseszone blev til 25 m. Hvad mon der er sket? Noget tyder på, at CO2 Storage Kalundborg som ansøger og Energistyrelsen som myndighed har haft travlt og pressede på.

Hvis man er imod undersøgelser med kraftige vibrationer og lydbølger på land indenfor strandbeskyttelseslinjen og til havs i bugten, skal man klage inden d. 28/2. En klage kan muligvis standse dette. Jeg tror også at Miljøforeningen Havnsø-Føllenslev klager. Foreningen holder borgermøde d. 1/3 kl. 14 i Skarridsøsalen i Jyderup.

Jan Broholm, Rughaven 30 4593 Eskebjerg

Del