Nyt samarbejde med fokus på social ulighed i sundhed
Ingen skal falde mellem to stole i kontakten med sundhedsvæsenet. Sådan lyder det fra Region Sjælland.
![Nyt samarbejde med fokus på social ulighed i sundhed](/media/1wgll1lg/region.jpeg?width=50)
Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
I et ambitiøst samarbejde går organisationen Social Sundhed, Region Sjælland og Steno Diabetes Center Sjælland sammen med Køge Kommune for at sikre større social lighed i sundhed på Sjælland.
Ingen skal falde mellem to stole i kontakten med sundhedsvæsenet. Sundhedsvæsenet kan være svært at navigere og finde vej i – særligt for mennesker, der lever med sårbarhed tæt på livet. I yderste konsekvens kan det resultere i ubehandlet fysisk og psykisk sygdom. Men det skal et nyt sjællandsk samarbejde lave om på. Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.
Organisationen Social Sundhed, Region Sjælland og Steno Diabetes Center Sjælland er gået sammen med Køge Kommune for at sikre borgerne mulighed for at få følgeskab og støtte til at navigere i sundhedsvæsenet. Formålet med samarbejdet er at sikre en lige og let adgang til sundhedsvæsenet for mennesker, der står sårbart og ofte uden ressourcestærke pårørende. Forventningen er på sigt at udbrede samarbejdet til flere kommuner på Sjælland, Lolland og Falster.
Frivillige tilbyder støtte
I maj åbner Social Sundhed dørene og en ny rådgivningstelefon. Her vil frivillige brobyggere fremover tilbyde støtte og følgeskab til mennesker, der har brug for hjælp til at navigere i sundhedsvæsenet. Brobyggerne kan tage med til aftaler på hospitalet, hos egen læge, tandlæge eller andre sundhedstilbud. Det sikrer et trygt møde med sundhedsvæsenet, hvor brobyggeren kan hjælpe med overblik over transport, hjælpe med at stille de rette spørgsmål eller hjælpe med at tage noter.
“Den sociale ulighed i sundhed er alt for stor på Sjælland. Så vi er glade for den stærke opbakning fra region, kommune og Steno Diabetes Center Sjælland, som viser handlekraft og lyst til at arbejde med den sociale ulighed i sundhed lokalt. Med dette samarbejde når Social Sundhed ud til danskere i en ny region, og det betyder, at langt flere vil kunne få støtte til kontakten med sundhedsvæsenet, som vi fra vores landsdækkende arbejde ved kan være svær,” siger direktør i Social Sundhed, Kristina Louise Bliksted.
Jens Ravn, formand for Udvalget for forebyggelse, det præhospitale område, forskning og innovation i Region Sjælland, udtaler ligeledes: “Dette fælles initiativ er et godt eksempel på, hvordan vi kan skabe mere lighed i sundhed ved at styrke samarbejdet mellem regionen, frivillige og civilsamfundet. Med denne indsats kan vi reducere udeblivelser, forebygge genindlæggelser og støtte vores udsatte borgere i at navigere i sundhedsvæsenet. Sådan kan vi medvirke til, at alle borgere får den hjælp og støtte, de har brug for – i tæt samarbejde med frivillige, kommuner og andre vigtige aktører her i regionen.
Også formand for Udsatteområdet, Region Sjælland, er glad for det nye samarbejde: “Som formand for Udsatterådet er jeg stolt af, at vi som den første region indgår et samarbejde med Social Sundhed, fordi vi ved, at deres arbejde gør en reel forskel. Jeg ser frem til, at vi nu får endnu en mulighed for at hjælpe nogle af de allermest sårbare borgere i regionen. Det betyder, at flere borgere får lettere adgang til sundhedsvæsnet, og det er et vigtigt skridt i den rigtige retning mod mere lighed, nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet,” siger René Vejby Kierch.
Professionshøjskolen Absalon bidrager til indsatsen
De frivillige brobyggere er sundhedsfaglige studerende og pensionerede sundhedsprofessionelle, som også opnår en stor faglig gevinst ved indsatsen. Professionshøjskolen Absalon indgår derfor som en vigtig aktør i den regionale indsats både med fokus på at udvikle gode rammer for de studerendes involvering og ved forskningsmæssigt at følge udviklingen og det tværgående samarbejde i partnerskabet.
Brobygning skal udbredes til flere kommuner på Sjælland
Social Sundheds rådgivningstelefon samt tilbud om brobygning forventes at være tilgængelig fra medio maj. På sigt er det planen, at brobygning også skal inkludere andre kommuner på Sjælland, ligesom Social Sundhed allerede er til stede i foreløbigt 13 kommuner på landsplan.
Som sundhedsfaglig studerende eller pensioneret fra det danske sundhedsvæsen kan man allerede nu kontakte Social Sundhed for at blive frivillig brobygger.