Ny rapport tegner dyster fremtid for bl.a. Kalundborg
Ny rapport viser, at oversvømmelser risikerer at ramme mange tusinder af danskere markant hårdere end hidtil antaget, og kaste en række byer, herunder Kalundborg, ud i uoverskuelige problemer.
Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
I fremtiden kan stormfloder betyde oversvømmelser på omkring tre meter over nutidens havniveau. I dette århundrede har Danmark allerede oplevet to stormfloder svarende til 100 års-hændelser, og stormfloder kan faktisk blive en alvorlig udfordring for bl.a. Kalundborg by. Ny rapport, "Når Stormfloderne rammer" viser nemlig, at fremtiden kan byde på endnu voldsommere vandstigninger, der kan få meget store økonomiske konsekvenser for danskerne.
Oversvømmelser risikerer at ramme mange tusinder af danskere markant hårdere end hidtil antaget, og kaste en række byer ud i uoverskuelige problemer. Det kan blive konsekvenserne af de stigende havvandsstigninger i løbet af det 21. århundrede. Det viser helt nye beregninger, som DTU har gennemført for forskernetværket Navigating 360.
Vi skal handle hurtigt
Forskernetværket Navigating 360, herunder DTU, tegner et billede af et Danmark, der i løbet af ganske få årtier kan opleve voldsomme forandringer med store oversvømmelser, omfattende skader, tvinge mange familier ud af deres hjem og udfordre hidtidige planer om fremtidens by-, og bolig- og erhvervsudvikling. Det hele afhænger af, hvordan og hvor hurtigt samfundet reagerer på videnskabens advarsler.
Fokus på tre udvalgte områder
I analysen, som DTU har lavet, fokuseres der på tre udvalgte lokalområder - Nakskov, Kerteminde og Kalundborg, og hvordan de rammes, når stigende havvande i slutningen af det 21. århundrede får fuld effekt. De tre byer er ikke direkte repræsentative for alle kystnære områder, men giver alligevel en klar indikation af, hvor omfattende konsekvenser oversvømmelser vil få og hvor mange mennesker der berøres. I scenariet, som de bringer op, er der ikke foretaget yderligere kystsikringer i byerne, og vandstanden er steget med 130 centimeter. Det svarer til, at 100 års-hændelser vil være med oversvømmelser på omkring tre meter i forhold til havniveauet i dag. Sådanne oversvømmelser vil samlet for de tre bysamfund kunne gøre skade for 8,6 milliarder kroner. Det vil gøre flere end 14.000 danskere til midlertidige klimaflygtninge og over tusinde erhvervsbygninger vil også blive ramt.
Resultaterne er opsigtsvækkende. De afdækker, hvor voldsomme skader de stigende vandstigninger kan få for mange lokalsamfund de kommende årtier. Beregningerne tager afsæt i den sjette syntese rapport fra FN’s klimapanel IPCC. Den viser, at vi i dette århundrede må forudse havvandsstigninger på omkring 1 meter. Trods den usikkerhed, der altid knyttes til langsigtede prognoser, synes der ikke at herske tvivl om, at med mindre der de kommende år gennemføres ambitiøse klimasikringsprojekter, vil store kystområder oversvømmes og blive mere eller mindre ubeboelige. Det 21. århundrede kan dermed ændre Danmarkskortet.
Kalundborg: Rammer både private og erhvervslivet
Stormfloder kan blive en alvorlig udfordring for Kalundborg by, der bl.a. på grund af Novo Nordisks store milliardinvesteringer er udpeget, som et nyt industrielt vækstcenter. Men den mulighed udfordres også af havvandsstigninger og stormfloder. Ved en 100-års hændelse og en havvandsstigning på godt 1 meter, oversvømmes 40 pct. af alle erhvervsbygninger eller 430 bygninger. Det vil altså ramme en stor del af erhvervslivet og produktionssektoren. Hertil kommer oversvømmelser af livsvigtige transportkorridorer som bl.a. veje, jernbaner og havneanlæg, ligesom store dele af den kritiske infrastruktur beskadiges. Samtidig vil hver fjerde bolig blive ofre for vandmasserne og tvinge ca. 4.000 mennesker ud af deres hjem. De samlede skader vurderes at blive 3,3 milliarder kr. Beregningerne viser også, at selv med mindre men hyppigere stormfloder, vil konsekvenserne være omfattende med skader for 1,7 milliarder kr., næsten 1.000 oversvømmede boliger og knapt 300 erhvervsbygninger.
Kalundborg:
- 100 års hændelser: Havvandstigning: 130 cm Skader: 3,3 mia. kr. Boliger: 25 % oversvømmes Erhverv: 40 % oversvømmes
- Median scenarie: Havvandstigning: 60 cm Skader: 2,5 mia. kr. Boliger: 21 % oversvømmes Erhverv: 33 % oversvømmes
- 10 års hændelser: Havvandstigning: 60 cm Skader: 1,7 mia. kr Boliger: 17 % oversvømmes Erhverv: 26 % oversvømmes
Rapporten “Når stormfloden rammer” er udarbejdet af Syddansk Universitet med professor Sebastian Mernild i spidsen i samarbejde med DTU og forskernetværket Navigating 360. De har ydermere fået støtte af Novo Nordisk Fonden.
Det haster, men der er ikke sat penge nok af
Ifølge rapporten er der slet ikke afsat nok penge i regeringens klimapulje, som kommunerne kan søge tilskud til, som det er i dag. Rapporten nævner også en undersøgelse fra Kundersøgelse fra Kommunernes Landsundersøgelse fra Kommunernes Landsforening (KL), hvor halvdelen af de adspurgte kystkommuner har droppet eller sat kystsikringsprojekter på pause. En af årsagerne er blandt andet finansieringsmulighederne. Der er ifølge rapporten altså tale om en hastesag, hvis Danmark skal nå at beskytte sig mod en vandstandsstigning på omkring én meter.
Kilde: navigation360.dk