Ny fortolkning af visum-regler spænder ben for global kultur i Kalundborg

Ny fortolkning af visum-regler spænder ben for global kultur i Kalundborg

Læserbrev: Ny fortolkning af visum-regler spænder ben for global kultur i Kalundborg

I 20 år har børn og unge i Kalundborg nydt godt af besøg af unge artister fra lande i Afrika, Asien og Latinamerika. Men nu er en gruppe unge kenyanske artister blevet nægtet adgang til Danmark.

Med myndighedernes ny fortolkning af Schengen-visumreglerne spænder regeringen dermed ben for sin egen Afrika-strategi, som blev lanceret i slutningen af august samtidig med, at Nafsi Africa, skulle have været i Kalundborg Kommune som start på en stor Danmarks-turné. Afrika-strategien, der går under navnet ’Afrikas århundrede’ lægger netop op til global udveksling mellem unge, og modsætningen mellem de fine ord og visum-håndteringen udstiller, at vi har en regering i splid med sig selv.

Det første kulturbesøg til Kalundborg under projekt Global Kids var i 2004. En gruppe unge cirkusfolk fra Bolivia besøgte kommunens skoler og stod for workshops med danske elever. De viste en forestilling, der gjorde stort indtryk på deres jævnaldrende danskere, og de boede privat hos familier, der åbnede deres hjem for gæsterne.

Siden blev det til besøg fra andre lande i verden, og mange kalundborgensere med tilknytning til folke- og friskoler vil huske cirkus fra Afghanistan, Cambodja og Vestbredden, dansere fra Indien og Uganda, skuespillere fra Bolivia, Sydafrika og Ghana og ikke mindst de fantastiske artister fra Kenya, der har været på besøg fire gange tidligere. Grupperne har turneret i det meste af Danmark, og specielt områder langt fra storbyerne har været tilgodeset.

Hver gang, en gruppe har været på besøg, har den efterladt en oplevelse af, at vi alle er en del af en større verden, og at det, vi har til fælles, er vigtigere end det, der skiller os. Global dannelse er et af resultaterne, når kultur fra andre verdensdele træder ind i klasseværelset, og kulturmøderne ligger dermed helt i tråd med ’Afrikas Århundrede’, hvor der med store bogstaver står: "De relationer, der dannes igennem fælles aktiviteter og udvekslinger på tværs af kontinenter, kan ikke undervurderes. Det skal vi gøre meget mere af.”

På trods af Global Kids’ 20 års gode erfaringer med over 100 turnerende artister, nægter myndighederne nu visum til Nafsi Africa med den begrundelse, at de unge artister ikke har nok penge på deres bankkonto. Dette selvom gruppen var inviteret med alt betalt – endda med penge fra det danske udenrigsministerium.

Så mens Udenrigsministeriet byder kulturudveksling velkommen forhindrer Udlændinge- og Integrationsministeriet kulturbesøg og begrænser dermed unges muligheder for at lære af jævnaldrende fra andre dele af verden. Den mulighed bliver så forbeholdt et ressourcestærkt mindretal, der har tilstrækkeligt med penge på kontoen til at rejse verden rundt.

I Kenya sidder syv skuffede unge, der i disse dage skulle have turneret i Danmark. I et halvt år har de forberedt sig på turneen og arbejdet på en ny forestilling om klimaforandringer og overforbrug, og de glædede sig til at udveksle erfaringer og holdninger med danske børn og unge. Om de nogensinde får chancen igen, afhænger af, om vores regering bliver enig med sig selv og igen gør det muligt for unge mennesker at opleve jævnaldrende turnerende artister på dansk grund.

Gitte Jakobsen, Snertinge

Del