Ny Elfærge er begyndt sin lange tur mod Kalundborg
Elfærgen har backup-motorer på diesel, og det er dem, som sender færgen afsted på den cirka 18 dage lange rejse, da det jo ikke er muligt at modtage strøm til færgens batterier, før den lander i de specialbyggede færgelejer

Af Jens Nielsen
Molslinjens elfærge, Nerthus, begyndte i går lørdag sin lange tur hjem fra værftet i Tyrkiet mod Kalundborg. Selv om færgen reelt er bygget til Alslinjen, så skal den indsættes på Samsølinjen, Kalundborg - Ballen, hvor en travl sommer venter den helt nye elfærge.
Den første af Molslinjens to elfærger har nu forladt værftet Cemre Shipyard lige syd for Istanbul i Tyrkiet. Her bygges Molslinjens to nye elfærger til Alslinjen og til Samsølinjen. Byggeriet har været ramt af forsinkelser, men lørdag kunne færgen Nerthus forlade vandet omkring værftet og begynde den lange tur hjem.
”Begge vores nybygninger har været ramt af forsinkelser. Jordskælv og den ustabile situation i den tyrkiske økonomi har spillet ind, så det er med lettelse, at vi nu kan sende den første færge hjemover”, siger Molslinjens administrerende direktør, Kristian Durhuus.
Elfærgen har backup-motorer på diesel, og det er dem, som sender færgen afsted på den cirka 18 dage lange rejse, da det jo ikke er muligt at modtage strøm til færgens batterier, før den lander i de specialbyggede færgelejer i Ballen og Kalundborg. Færgen skal hente nyt brændstof en enkelt gang på turen, og det bliver i spanske Vigo.
”Vi skal krydse flere farvande, hvor vejret spiller en stor rolle for besætningens muligheder for at holde tidsplanen, så vi håber på gode forhold for vores mandskab”, siger Kristian Durhuus.
Det er Molslinjens Mikael Kjerulf, der er kaptajn på turen hjem, og Tino Munck, der er maskinchef. De skal sejle den første af to elfærger, som kommer til at sætte helt nye standarder for elfærger i Danmark.
Elfærgen, der er 117 meter lang, skal drives af batterier på 3,1 MWh. Færgen kan transportere 188 biler og 600 passagerer på en overfart og vil kunne sejle emissionsfrit på sin rute.
”Vi har valgt elektrificering som vores vej gennem den grønne omstilling, og derfor er det meget spændende for os at få den første færge hjem, som er bygget til en meget grønnere fremtid for dansk færgefart”, siger Kristian Durhuus.
Nerthus forventes at sejle ind i Kalundborg i starten af juni. Herefter skal færgen gøres klar og godkendes af de danske myndigheder, mandskab skal trænes og færgelejerne og strømtilslutninger testes inden den første tur den 16. juni 2025.