Når demens påvirker hverdagen
Emnet omhandler at være pårørende til demensramte, og hvordan man får overskud i en hverdag med demens.
Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
Mandag den 28. oktober er der gratis foredrag og boglancering på Kalundborg Bibliotek. Emnet omhandler at være pårørende til demensramte, og hvordan man får overskud i en hverdag med demens.
Bogen handler om, hvordan pårørende kan bevare overskuddet, når demens påvirker hverdagen. Bogen hedder ’Få overskud i hverdagen med demens’, og er skrevet af Caroline Heerup og Tina Jenny Kjeldsen. Forfatterne kombinerer deres ekspertise inden for teori og praksis for at tilbyde en værdifuld ressource til dem, der står over for demensens udfordringer.
Bog og kursus
Pårørende til personer med demens er i øget risiko for at udvikle stress og andre belastningsreaktioner. Ofte får de rådet "pas på dig selv", men uden at få konkrete værktøjer til, hvordan de faktisk kan gøre det. I ’Få overskud i hverdagen med demens’ deler Caroline Heerup og Tina Jenny Kjeldsen deres bud på, hvordan pårørende og omsorgspersoner kan bevare overskuddet i hverdagen og dermed passe bedre på sig selv. For dem, der ønsker at gå i dybden med metoden og få ekstra træning, tilbyder forfatterne også et 5-dages kursus som en mulighed.
Caroline Heerup, teoretiker og skaber af O Sense®-metoden, bringer en metodisk og videnskabelig tilgang til bogen. O Sense® er anerkendt for at fremme trivsel og samarbejde i arbejdsmiljøet. Tina Jenny Kjeldsen, der har over 25 års erfaring inden for både ledelse og demens, og er grundlægger af Demenskonsulenten.dk, tilføjer sin omfattende viden om demensens daglige udfordringer.
Hvordan bliver man ”langtidsholdbar” som pårørende
Bogen er mere end en praktisk vejledning. Bogen adskiller bevidst sygdommen fra personen, da ingen mennesker er deres sygdom. Forfatterne fremhæver vigtigheden af at skelne mellem demensens symptomer – såsom hukommelsestab og ændringer i adfærd og sprog – og den person, man kender og elsker. Samtidig understreger bogen, at vores livshistorie og den måde, vi har levet vores liv på, er afgørende for at kunne finde løsninger på de udfordringer, som demensen kan medføre.
I bogen lægges der vægt på at skabe et trygt og accepterende miljø, hvor demens er en del af livet, men hvor pårørende og omsorgspersoner bevarer relationen til deres nære. Forfatterne giver en praktisk tilgang til, hvordan man kan blive "langtidsholdbar" som pårørende og omsorgsperson, ved at tilbyde konkrete værktøjer til selvpleje og håndtering af manglende overskud. Deres mål er at udstyre pårørende med de nødvendige redskaber til at navigere i hverdagen med demens og dermed sikre, at de både kan bevare overskuddet og tage vare på sig selv og deres nære med demens.
Der er gratis adgang til foredraget, men arrangøren vil gerne have en tilkendegivelse af at man deltager. Derfor er der tilmelding på hjemmesiden https://lof.dk/nordvestsjaelland/kurser/kalundborg/gratis-boglancering-om-demens/id/2242811 Foredrag og boglancering er mandag den 28.10. kl. 17 - 19 på Kalundborg Bibliotek.