Mindre tid foran skærmen, betyder mere fællesskab

Skolebestyrelserne fra kommunens folkeskoler drøftede skærmbrug og erfaringer med mobilfrie skoledage.

Mindre tid foran skærmen, betyder mere fællesskab
Til dialogmødet med Børn- og Familieudvalget var der kun ét enkelt punkt på dagsordenen – mobiltelefoner i skolerne. Skolebestyrelsesformand på Høng Skole, Bo Christiansen holdt oplæg. Foto: Kalundborg Kommune.

gitte@tv-kalundborg.dk

Skolebestyrelserne fra kommunens folkeskoler drøftede skærmbrug og erfaringer med mobilfrie skoledage på et dialogmøde med Børn- og Familieudvalget.

Da skolebestyrelserne fra folkeskolerne i Kalundborg Kommune i denne uge mødtes til dialogmøde med Børn- og Familieudvalget i Kalundborg Kommune, var der kun ét enkelt punkt på dagsordenen – nemlig mobiltelefoner i skolerne. Det skriver Kalundborg Kommune i en pressemeddelelse.

Inspiration fra mobilfri skole

Som del af dialogmødet holdt skolebestyrelsesformand på Høng Skole, Bo Christiansen, et oplæg for politikerne og de øvrige skolebestyrelses-repræsentanter: ”Siden 2019 har vi været en mobilfri skole. Det betyder, at alle elever afleverer deres telefoner, når skoledagen starter. De får først mobilerne retur, når klokken ringer ud.”

Selv om det umiddelbart kan lyde strengt, så er både elever, lærere og forældre, ifølge formanden, glade for ordningen: ”Da vi startede ordningen, oplevede vi dog lidt modstand, fordi mobilerne var en stor del af elevernes liv.”

En afledt effekt af den mobilfrie skoledag er, at eleverne på Høng Skole har fundet sammen i nye fællesskaber: ”Eleverne er blevet mere trygge ved hinanden, fordi der ikke nogen, der kan tage videoer eller billeder af dem. De finder også sammen om andre aktiviteter, faktisk har vi aldrig brugt flere penge på Uno-kort, bordtennisborde og andre legeredskaber.”

Politikerne bakker op

Et samlet Børn- og Familieudvalg tilkendegav opbakning til, at skolebestyrelserne på tværs af de forskellige folkeskoler aktivt forholder sig til mobiltelefoner og skærmbrug i skoletiden.

Det er aktuelt for udvalget at udtrykke opbakning til skolebestyrelsernes arbejde med mobiltelefoner i skoledagen. Det er både vanskeligt og vigtigt, at man i skolebestyrelserne sætter nogle rammer for eleverne,” siger formand for Børn- og Familieudvalget, Henriette Ergemann på vegne af udvalget.

På alle folkeskolerne i Kalundborg Kommune arbejdes der med rammer for elevernes brug af mobilerne i skoletiden. Det er dog forskelligt, hvordan hjørneflagene sættes, og ”derfor er det godt med vidensdeling af dilemmaer og erfaringer,”´ siger udvalgsformanden.

Bo Christiansen er glad for udvalgets opbakning og fokus på emnet: ”Hver skole skal kunne lave deres egne regler, men jeg er glad for, at Børn- og Familieudvalget opfordrer alle folkeskoler til at være bevidste om elevernes mobilbrug,” slutter han af med at sige.

Del