Mange unge uden job og uddannelse

Der er store geografiske forskelle på, om de unge mellem 15 og 24 år kommer i gang med job eller uddannelse.

Mange unge uden job og uddannelse
I september 2023 var der 440 unge uden job og uddannelse i Kalundborg Kommune.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Der er markante geografiske forskelle på, om de unge mellem 15 og 24 år kommer i gang med job eller uddannelse, viser en analyse af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Særligt i nogle kommuner er andelen af unge uden job og uddannelse høj, mens andelen er lavest i de store byer.

I flere kommuner er hver tiende unge mellem 15 og 24 år uden job eller uddannelse. Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af data fra Danmarks Statistiks registre. På landsplan var 43.000 unge mellem 15 og 24 år hverken i job eller uddannelse i september 2023, hvor data løber til, men fordelingen er geografisk skæv.

De 43.000 unge uden job og uddannelse svarer til, at 6,3 procent af de danske unge i aldersgruppen ikke var i gang med job eller uddannelse. I september 2023 var der 440 unge uden job og uddannelse i Kalundborg Kommune. Det svarer til 9,1 pct. af kommunens unge. Til sammenligning er blot 3,6 pct. af de unge i Gentofte Kommune uden job og uddannelse. Landsgennemsnittet er 6,3 pct. og 2030 målsætninger er 3,5 pct.

I Kalundborg Kommune har andelen ændret sig med 0,0 procentpoint siden 2022, hvor målsætningen blev formuleret. På landsplan er andelen faldet med 0,1 procentpoint.

"Vi har en stor udfordring med alt for mange unge, der er uden job og uddannelse, men problemets størrelse er vidt forskelligt i forskellige dele af landet," siger Emilie Damm Klarskov, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, og fortsætter: “Der er et tydeligt mønster. De store byer har en lav andel af unge, der kæmper med at holde fast i job og uddannelse, mens billedet er helt anderledes på store dele af Sjælland, øerne og Fyn. I nogle kommuner er andelen dobbelt så stor som landsgennemsnittet. Det er bekymrende.”

Vest- og Sydsjælland samt på Bornholm er de landsdele med flest unge uden job og uddannelse. I landsdelen Vest- og Sydsjælland, herunder Lolland og Falster, og på Bornholm har omkring 9 procent af de 15-24-årige ingen uddannelse ud over grundskolen og er hverken i job eller i gang med en uddannelse. Det er markant højere end i Byen København, hvor 4,7 procent er uden job og uddannelse.

Tilflytning til studiebyerne kan ikke alene forklare forskellen

Mange unge, der vokser op i mindre byer og landområder, flytter til de større byer, når de skal begynde at studere. Dermed er det typisk de stærkeste unge, der flytter væk, mens de unge, der har det svært, bliver boende.

Det medvirker til at skævvride andelen af de unge, der ikke kommer i gang med job og uddannelse på tværs af kommunegrænserne. Men det kan ikke forklare hele forskellen.

”Flere af de unge, der for eksempel er vokset op i Lolland Kommune, klarer sig godt, men er flyttet fra kommunen, da de skulle tage en uddannelse. Men det er stadig mange af de samme kommuner, der ligger i den tunge ende, når vi korrigerer for den faktor,” siger Emilie Damm Klarskov.

Del