Mange flere stjæler i supermarkederne
Priserne stiger på madvarer, men det gør antallet af tyverier i supermarkederne også.
Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
Ifølge Dansk Erhverv oplever rigtig mange supermarkeder en stigning i antallet af tyverier. Det er også en kedelig tendens, man genkender i butikkerne i Kalundborg.
Priserne stiger på madvarer, men det gør antallet af tyverier i supermarkederne også. Ifølge tal fra Rigspolitiet har der næsten været 23 pct. flere anmeldte butikstyverier det seneste halve år sammenlignet med samme periode sidste år. Antallet af butikstyverier er pt. på det højeste i fem år.
Hvem stjæler?
Folk stjæler af forskellige årsager, fx personer, der ikke har penge til at købe varerne, personer, der stjæler for at videresælge tyvekosterne og så er der de mennesker, der stjæler for at få adrenalinsuset. Tal fra Danmarks Statistik viser, at priserne er 10 pct. højere end samme måned sidste år, og det kan være en af forklaringerne på, at flere stjæler i butikkerne – fordi de ikke har pengene til varerne. Men der stjæles også fortsat til videresalg, for i takt med at priserne stiger, bliver der et større marked for at købe stjålne varer.
Der er investeret i butiksdetektiver
Hos Kvickly Kalundborg genkender man problemet: “Det er helt klart eskaleret, og det er voldsomt. Vi har simpelthen måtte investere i at have en detektiv gående, det bruger vi meget mere end tidligere. Det er vi nødt til, desværre. Det er alle typer, vi ser stjæler og det er alle mulige ting, der stjæler. Førhen var det mere enkelte ting som Marabou, barberblade eller eltandbørster, men det er det ikke mere. Nu er det alt muligt, der bliver stjålet og af både hr og fru Danmark, de unge, de ældre og børnefamilierne. Der bliver stjålet blandselv slik, vaskepulver, kød, kaffe og meget andet. Men vi er gode til at opdage det både ved hjælp af vores alarmsystem, butiksdetektiv og de ansatte. Især detektiven opdager tyveri fra type af mennesker, vi ikke tidligere har set så meget. Det er en trist udvikling,” fortæller Sune Jakobsen, varehuschef i Kvickly Kalundborg.
Varehusschef i Føtex Kalundborg, Jacob Vesterbæk Mortensen, er enig med sin kollega i, at tyveri i butikkerne er et stort problem i dag.
“Der er tale om flere forskellige typer af mennesker, hvis man kan sige det sådan, der stjæler i dag. Det er de udsatte, altså alkoholikere og stofmisbrugere, men også unge mennesker, der går i skole og som umiddelbart ikke mangler noget. Dem har vi overraskende mange af. Vi har også ældre og børnefamilierne, her er det typisk, dem, der ikke har så mange penge. Derudover skal man heller ikke underkende, at der fortsat er tyveribander, der tager rundt i landet for at stjæle, og de er dyre, hvis de slipper af sted med deres foretagende,” fortæller han, og fortsætter: “Det er ofte fx spiritus, dyrt kød, eltandbørster, batterier, energibarer og chokolade, der bliver stjålet. Alle ting man selv skal bruge, eller ting der kan omsættes. Men mange af supermarkederne donerer jo netop til madspild, og vi gør, hvad vi kan for at hjælpe, så der burde være muligheder for at få mad for stort set alle.”
Også i Føtex Kalundborg har man massivt opgraderet med detektiver grundet de mange tyverier: “Detektiverne fanger nogen hver gang, de er i butikken, og vores medarbejdere er faktisk også gode til at opdage, når folk stjæler. Derudover træner vi også personalet i, hvad de skal lægge mærke til,” siger Jacob Vesterbæk Mortensen.
Meny oplever ikke flere tyverier
Hos Meny i Kalundborg fortæller købmand Peter Egebæk, at der selvfølgelig er butikstyveri, men at han ikke synes, at det er eskaleret, som man ser det mange andre steder i landet.
“Vi har en butiksdetektiv, og han tager nogen løbende, men han fortæller faktisk, at han oplever, at der ikke bliver stjålet så meget hos os i forhold til de supermarkeder, hvor han kommer i andre byer. Jeg kan som sådan heller ikke se en stigning. Det sker jævnligt, men ikke mere end det plejer. Når der bliver stjålet herude, er det ofte mere professionelt. Men der er jo mørketal, altså tyveri, der ikke bliver opdaget. Overvågningen gør dog også meget. Når folk ved, at hele forretningen bliver overvåget, tænker man sig nok også om en ekstra gang. Vi anmelder butikstyveri hver gang, det er vi meget konsekvent med,” fortæller Peter Egebæk.
Scan selv kasser er ikke et problem
Ved scan selv-kasserne i Kvickly og Føtex i Kalundborg har de begge steder en ansat stående, så de på den måde kan følge med i, om folk stjæler, og det er umiddelbart ikke et større problem, at folk klarer det hele selv ved kassen, som det er set andre steder i landet.
“Der er styr på det ved scan selv kasserne. Der står en og holder øje,” fortæller Jacob Vesterbæk Mortensen, og bliver suppleret af Sune Jakobsen: “Vi har også godt styr på vores scan selv kasse, og har ligeledes en stående for at hjælpe, men også for at holde øje.”