Lundbye Kunstfestival: Ny skulptur afsløres på lørdag

Billedkunstner Maja Lisa Engelhardt har fortolket Sindre-figuren i bronze, inspireret af Lundbyes mange Sindre-tegninger

Lundbye Kunstfestival: Ny skulptur afsløres på lørdag
Maja Lisa Engelhardt arbejder på sin Sindre-skulptur. Den er blevet til virkelighed takket være en flot privat donation. Privatfoto

Af Jens Nielsen

Guldaldermaleren Johan Thomas Lundbye bliver igen fejret med en stor festival i sin føde- og barndomsby Kalundborg. Festivalen varer fem uger. På lørdag afsløres en helt ny skulptur, en lille bakketrold.

Har man sagt Lundbye, må man også sige Sindre.

Guldaldermaleren Johan Thomas Lundbye udtrykte sig, nogle vil sige gemte sig, mod slutningen af sit urimeligt korte liv (1818-1848) bag sin lille selvskabte figur bakketrolden Sindre. I dagbogsoptegnelser, breve og ikke mindst billeder.

Nu genforenes Lundbye med sin Sindre. Det sker, når Lundbye Kunstfestival 2024 åbner lørdag den 3. august.

Billedkunstner Maja Lisa Engelhardt har fortolket Sindre-figuren i bronze, inspireret af Lundbyes mange Sindre-tegninger, og den får permanent placering ved Klostertorvet i Kalundborg. Herfra har den øjenkontakt med Lundbye himself i skikkelse af den bronzeskulptur, der blev indviet under Lundbye Kunstfestival i 2021. For velkomstordene står Kalundborgs borgmester Martin Damm.

Fem ugers festival.

Det er tredje gang, Johan Thomas Lundbye hyldes i sin føde- og barndomsby Kalundborg med en multikunstfestival. Denne gang er Sindre omdrejningspunkt for flere af festivalens i alt 28 arrangementer.

På udstillingsstedet Bispegården åbner efter skulpturindvielsen udstillingen Sindre og Dyrene med knap 100 guldalderbilleder med Sindre- og dyremotiver, som er udlånt af Vestjysk Kunst Fond i Lemvig og private samlere. I udstillingen indgår faksimiler af Sindre-billeder fra Den Hirschsprungske Samling, reproduceret i fornem trykketeknik.

Udstillingen og festivalen åbnes af tidligere kulturminister Bertel Haarder.

På 1. sal i Bispegården åbner en udstilling om det store projekt med 18 Lundbye-landmarks i og ved Kalundborg - steder med tilknytning til Lundbyes liv eller motiver. Forfatter Jens Balslev har samlet alle landmark-tekster i en bog og skrevet et nyt stort afsnit om Lundbyes tætte familiebånd til Kalundborg og hans mange besøg i byen og på egnen. Bogen udkommer 3. august.

Dagen efter, søndag den 4. august, er der fernisering i Bispegårdens kælder på en udstilling med 48 udvalgte værker fra festivalens store kunstkonkurrence for børn og unge, der blev udskrevet 1. marts i år. Vinderne i de tre alderskategorier afsløres og præmieres under ferniseringen.

Sonja Richter og ”Skyggen”

Lundbye Kunstfestival fortsætter til og med 8. september. På programmet står et samtaleforedrag med forfatterne og Lundbye-entusiasterne Josefine Klougart og Peter Løhr, som sammen og sammen med tilhørerne vil udforske det særlige ved Lundbye. Skuespiller Sonja Richter og musiker Andreas Bernitt har skabt en magisk oplæsning af H.C. Andersens alter ego-eventyr ”Skyggen”. Der er koncerter med guldaldertemaer med Kammerkoret Hymnia, kvartetten Super Classico og sanger/sangskriver Anne Dorte Michelsen.

En nykomponeret kunstkoncert med musik, oplæsning og videokunst har Sindre som tema.

Programmet byder også på en lille filmfestival med fem kunstnerportrætter og på guidede ture.

Flere skulpturer

4. september står der igen skulpturindvielse på programmet. Hele to nye skulpturer af henholdsvis Anders Hald og Per Ahlmann bliver afsløret på Campus Kalundborg som en markering af Kalundborgs voksende status som uddannelses by. Efter afsløringerne lægger projektforsker Gry Hedin, Statens museum for Kunst, og historiker Jes Fabricius Møller op til debat om samspillet mellem kunst og videnskab.

Lidt om Sindre

Sindre-figuren udspringer af Lundbyes interesse for nordisk mytologi og gamle danske og nordiske folkesagn. Han sværmede for den nordiske sagnverden med nisser, dværge og bakketrolde.

De første nisser dukker op i hans skitsebog i 1841, og derfra udvikler figuren sig. Lundbye skelner mellem nisser og bakketrolde. Nisser hører til huse og gårde og giver sig ”tilkjende ved tusinde Spillopper.” skriver han. Troldene, derimod, er smede og repræsenterer kunsten.

Lundbye var på en længere dannelsesrejse til Italien i 1845-46. En kun delvis succes, for den unge kunstner led i stigende grad af hjemve efter sit elskede Danmark. Her dukker bakketrolden op i billeder og breve som en hjælpsom og trøstende rejsekammerat. 

Lundbye døbte den lille trold Sindre efter de to dværgebrødre Sindre og Brokk, der i den nordiske mytologi er kendt for deres smede-og trolddomskunst.

I den sære lille skitsebog ”Trolddom og Hule-Tanker” vokser Lundbye og Sindre sammen til én figur med troldens lille krop og Lundbyes ansigt, som nu meget passende er udstyret med et stort nisseskæg.

Del