Lokalplan nr. 540 For Gisselørekvarteret

Lokalplan nr. 540 For Gisselørekvarteret

Læserbrev: Lokalplan nr. 540 For Gisselørekvarteret.

Over noget tid har der været en del skriveri om Lokalplanen for Gisselørekvarteret, det være sig fra borgere der føler sig klemt, selvbestaltede “eksperter”, udvalgsformand mm.

Nu vil jeg forsøge at gøre rede for de dilemmaer som husejerne er kommet i – samt de dilemmaer som kommunen har sat sig i og til sidst dilemmaer som jeg som tidligere politiker har været en del af.

Lokalplaner er som udgangspunkt et rigtig godt redskab til at sikre ordentlighed og beskyttelse af områder der ønskes opført eller bevaret med et bestemt udtryk eks. farver, tage, højder mm. Hvis lokalplanen bliver for detaljeret bla. på materialer og udførelse, så opstår der problemer når disse krav bliver utidssvarende ift. pris, bæredygtighed og energihensyn.

F.eks. på østsiden af Gisselørevej skal udskiftning af tage, døre og vinduer ske i overensstemmelse med den enkelte bygnings oprindelige arkitektur og materialevalg, og det er præciseret at udførelsesmåden principielt skal være som på opførelsestidspunktet.  Det er et komplet urimeligt krav at stille i en lokalplan, hvor mange af husene er opført i starten af 1900 og frem.

Skal du skifte en hoveddør skal du søge kommunens tekniske område om tilladelse.

En bevarende lokalplan bliver det kaldt. Er det bevarende helt ned til den våde avis der skal lægges mellem sten og inddækning hvis skorstenen skal tætnes, som lokalplanen tilskriver, eller skal det være det arkitektoniske udtryk der skal bevares i området.

Udtrykket kan helt sikkert godt forenes med nye bæredygtige, og energioptimale materialer og udførelsesmåder, uden at der sker en værdiforringelse af kvarteret.

Alternativet kan blive, at området forfalder pga. manglende vedligeholdelse, og bliver mindre attraktivt for unge familier af investere i.

Der er heldigvis borgere i området der sætter sig sammen og snakker om de udfordringer de har, samme personer har fået sat et borgermøde i stand, jeg deltog selv, det var rigtig godt.

Og heldigvis har Teknik og Miljøudvalget også vist interesse for sagen, de deltog også i borgermødet, og kunne gå hjem med mange gode input.

Som tidligere politiker, og meget interesseret i det tekniske område, må jeg nok konkludere at tiden er løbet fra denne form for bevarende lokalplaner. Det er helt urimeligt at pålægge borgere (husejere) så stor en ekstraudgift til vedligehold og forandringer, uden at give tilskud eller særlige fradragsregler, som man jo gør når en ejendom fredes. En lokalplan skal heller ikke indeholde 10 siders oplistning af bevaringsværdien på en række ejendomme, og hvilke tiltag der burde gøres for at øge værdien.

Det er urimeligt og tidsspilde at det tekniske område skal tage stilling til så mange små detaljer og finurligheder, den tid skal bruges meget bedre.

Hvis kvarteret og husene er så specielle og bevaringsværdige som lokalplan 540 tilskriver, så burde man have fredet området og bygningerne – og det tror jeg bestemt ikke ville kunne lade sig gøre.

Lokalplan 540 i dens nuværende form bør skrottes – få lavet en ny lokalplan som kan indeholde vejledninger om områdets udtryk og bevaring, som åbner op for brug af de til enhver tid nye teknologiske materialer og udførelsesmetoder.

Og sidst men ikke mindst udvise respekt for, at de borgere der køber huse i Gisselørekvarteret gør det, fordi de kan lide området og husene og derfor også har en stor interesse i helheden i kvarteret.

Hanne Olesen

Kystlodden 1, 4400 Kalundborg

Del