Lokale virksomheder vil lave Kulturfond
En række erhvervsdrivende i Kalundborg mener, at Kalundborg har rigtig meget at byde på, og at tiden er til at lade visionerne tage over og træde i arbejdstøjet.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
Onsdag eftermiddag mødtes en række erhvervsdrivende i Kalundborg, der alle har det til fælles, at de gerne vil gøre noget for Kalundborg. De mener nemlig, at Kalundborg har rigtig meget at byde på, og at tiden er til at lade visionerne tage over og få arbejdstøjet på. Kalundborgenserne skal være stolte af deres by.
På Kalundborgegnens Erhvervsråds generalforsamling i tirsdags havde en hel del virksomheder fornøjelsen af et inspirerende oplæg fra Frank Panduro. Manden, der bl.a. har været med til at forvandle den jyske grå og triste industriby Horsens til en farverig kulturby. Nu vil lokale erhvervsfolk gøre noget lignende for Kalundborg med en Kulturfond.
Store visioner for Kalundborg
Frank Panduro satte tanker i gang hos flere af de erhvervsdrivende i Kalundborg forleden. For kan man skabe en lignende succes i Kalundborg? Tankerne gjorde, at en håndfuld erhvervsdrivende inviterede Frank Panduro tilbage til Kalundborg, hvor han på mandag den 7. april igen skal inspirere og rådgive byens erhvervsliv.
“Frank Panduro etablerede i 2000 Horsens & Friends, og satte Horsens på verdenskortet med store kulturoplevelser fra kunstnere som Bob Dylan, David Bowie, Rolling Stones, Madonna, AC/DC og Metallica. Horsens gik fra at være kendt for sit statsfængsel til at blive en kulturby, som folk valgte til – ikke fra. Den rejse startede med, at Frank samlede 17 erhvervsfolk, som investerede i visionen. Resten er historie. Nu skal vi i gang i Kalundborg by,” siger Michael Skovgaard Rasmussen, indehaver af Meny i Kalundborg.
Vil investere mere end 2 mio. kr. om året
Michael Skovgaard Rasmussen fortæller, at planen er, at hente mellem 10-12,5 mio. kr. de næste fem år hos lokale erhvervsdrivende, der har en interesse i at gøre noget for deres by.
“Erhvervslivet har allerede taget godt imod vores idé, og mange har tilkendegivet, at de gerne vil støtte et ambitiøst projekt økonomisk, og det er vi meget glade for,” siger han og fortsætter: “Det er realistisk at samle et sted mellem 10 og 12,5 mio. kr. over en 5-årig periode. Det er 2-2,5 mio. kr. om året. Vi har en forpligtelse til at få Kalundborg til at blomstre, og få Kalundborgenserne til at være stolte af Kalundborg.”
Også Tom Johansen, der ejer Urhøj mener, at tiden er inde til at tænke større tanker end hidtil: “Der er i den grad plads til et nyt kraftcenter på Sjælland. Tiden er inde til det for Kalundborg, så det er nu, at vi skal i gang,” siger han, og bliver suppleret af Johnny Elmelund, der er en af folkene bag festivalen, Kalundborg Rock’er: “Vi skal i gang fremfor at sidde og snakke og brokke os. Kalundborg er en fantastisk by med en masse fantastiske borgere, og vi skal skabe noget, vi alle kan være stolte af.”
Kalundborg skal være fyrtårnet i kommunen
For de fire handler det om visioner for byen. De er trætte af at snakke. De vil gerne gøre noget for Kalundborg by, fordi de mener, at hele kommunen har brug for, at Kalundborg træder frem som fyrtårn. At kalundborgenserne får skabt noget, som alle kan være stolte af, og de tror på, at det lader sig gøre, hvis blot man rykker sammen i bussen.
“Det handler faktisk ikke kun om Kalundborg. Vores vision er, at de mange andre byer i kommunen også skal være stolte af Kalundborg. Det skal være en by, som man vælger til og ikke fra. Den skal kunne konkurrere med Slagelse og Holbæk, men det kræver, at vi tør lægge hånden på kogepladen, og at vi kommer i gang. Ikke mere snak, ikke flere analyser, undersøgelser osv. Nu er det tid til handling. Vi vil gerne vise, at det lader sig gøre, og det er jo, som bekendt, de første skridt, der er de sværeste,” siger Michael Skovgaard Rasmussen.
Hverken politisk eller kommunalt projekt
Erhvervsfolkene vil også gerne understrege, at kulturprojektet – kulturfonden, som de vil skabe hverken er politisk eller kommunalt styret på nogle måder.
“Det her er et apolitisk projekt. Det er et ikke kommunalt projekt. Vi er visionære på Kalundborgs vegne, og vi kan tillade os at tænke store tanker, der er centralt styret i forhold til Kalundborg by, fordi vi ikke er kommunalt styret,” fortæller Per Junge, der ejer Electricom i Kalundborg.
Panduro og slæng i Kino
Mødet med Frank Panduro foregår mandag kl. 18 i Kino Den Blå Engel, og er for de erhvervsdrivende, der er inviteret. Dog er man velkommen til at kontakte Tom Johansen, Urhøj på tlf.nr. 21427707, Per Junge, Electricom på tlf.nr. 20852639 eller Michael Skovgaard Rasmussen, Meny på tlf.nr. 41905584, hvis man ikke er blevet kontaktet, men godt kunne tænkte sig at deltage og bidrage økonomisk til kulturfonden. Der vil blive serveret tapas og lidt at drikke.
“Vi har i første omgang kun inviteret en lille sluttet kreds på omkring 30 virksomheder - der alle har ressourcerne til at støtte projektet økonomisk. Men sidder der andre derude, der kunne være interesseret i at være med, er man velkommen til at kontakte enten Tom, Mikael eller mig,” fortæller Per Junge, og Michael Skovgaard Rasmussen supplerer til slut: “Dét, at der allerede er næsten 30 driftige erhvervsvirksomheder, som har tilkendegivet, at de gerne vil bakke op om projektet med en donation til den nye kulturfond er jo i sig selv fantastisk. Nu skal vi bare i gang, og det kan kun gå for langsomt.”