Kvindelige forskere bag navne til nye veje
I forbindelse med udstykningen af det nye boligområde Klosterlunden bag supermarkedet Meny i Kalundborg skulle Kalundborg Kommune finde på navne til de nye veje, der skal gennemskære området.

Af journalist Sonja Husted Rasmussen
Hvem er Inge Lehmann, Marie Hammer eller Karen Frifelt? Det kan en tur i en ny boligudstykning i Kalundborg give svaret på.
Nye boliger, nye veje og selvfølgelig også nye vejnavne.
I forbindelse med udstykningen af det nye boligområde Klosterlunden bag supermarkedet Meny i Kalundborg skulle Kalundborg Kommune finde på navne til de nye veje, der skal gennemskære området.
Det er sket, og teknik- og miljøudvalget har besluttet, at det gennemgående tema for vejnavnene skal være kendte danske kvindelige forskere.
Stamvejen er Klosterlunden men alle de nye ejendomme vil få vejadgang og adresse til de nye adgangsveje og ikke til stamvejen.
Det betyder, at beboerne kan få adresse på Inge Lehmanns Vej, Marie Hammers Vej, Karen Frifelts Vej, Lise Østergaards Vej og Ellen Hørups Vej.
Administrationen indkaldte i april sidste år ideer og forslag fra offentligheden til navngivning af vejene, men der kom ingen forslag.
Dog havde tidligere ejere af jorden foreslået Tokholm, da gården i den sydøstlige del af arealet hedder Tokholm. Navnet var dog tidliere Nyvanggård, så Tokholm blev ikke valgt.
Det blev et forslag fra Museum Vestsjælland, der vandt gehør.
Museet foreslog at benytte navne på kendte kvindelige danske forskere. Nogle af de forslag er blevet benyttet, andre er ikke kommet i betragtning, da der er tale om nulevende eller nyligt afdøde personer, og sådanne mener kommunen ikke bør bruges i vejnavne.
I nyere tid har en vej på Stejlhøj også fået navn efter en betydningsfuld kvinde, nemlig Elise Sørensen der i 1954 opfandt stomiposen.
Fem kvindelige forskere
Hvem var de så, de fem kvindelige forskere?
Inge Lehmann (1888-1993) var seismolog og forskede i jordens indre. Hun fremsatte som den første den teori, at jorden har en fast indre kerne inden i den smeltede ydre kerne.
Selv havde hun også en fast kerne og nåede den imponerende alder af 104 år.
Inge Lehmann er hædret med et fantastisk flot gavlmaleri på et hus i krydset Howitzvej og Nordre Fasanvej på Frederiksberg. Det er udført af kunstneren Anne Bundgaard, der skal stå for malearbejdet, når Grete Balles maleri Bølgen, Fuglen og Lyset skal males på gavlen Kordilgade 25 ved Solskinspladsen.
Marie Hammer (1907-2002) var zoolog og dr. phil. med speciale i jordlevende smådyr, især mosmider, og hendes forskning gav banebrydende viden om økosystemer og kontinenternes historie. Hun gennemførte talrige ekspeditioner til store dele af verden. Det kan man blandt andet læse om i hendes erindringsbog ”Forsker i fem verdensdele”.
Karen Frifelt (1925-2012) var arkæolog og en pioner inden for arkæologi i Den Arabiske Golf. I 1959 var hun den første kvinde, der deltog i P.V. Globs arkæologiske ekspedition til Bahrein.
Lise Østergaard (1924-1996) havde et meget langt cv. Det fremgår af Dansk Kvindebiografisk Leksikon, og hun var både akademiker, minister, psykolog, professor, forsker, folketingsmedlem og doktor.
Ellen Hørup (1871-1953) var journalist, forfatter og freds- og kvindesagsforkæmper.
Billedtekst:
Dette flotte og farverige gavlmaleri pryder en husgavl på hjørnet af Howitzvej og Nordre Fasanvej på Frederiksberg. Det er malet til ære for seismologen Inge Lehmann af kunstneren Anne Bundgaard, der skal male Grete Balles maleri på gavlen Kordilgade 25 ved Solskinspladsen.