Kulturhuset Parken – et kulturhus, der matcher Kalundborgs fremtid

Kulturhuset Parken – et kulturhus, der matcher Kalundborgs fremtid
Helt tilbage i 2017 besluttede Kalundborg Kommune at købe pakhuset i Havneparken med henblik på at omdanne det til et kulturhus. Siden da er der sket rigtig meget i byen: Nye uddannelser er blevet etableret, og flere unge er flyttet til byen. Campus Kalundborg er allerede blevet for lille og skal udvides til mere end det dobbelte. Derudover planlægger man at tredoble antallet af studerende. En ny containerhavn og en krydstogthavn er blevet etableret. Novo Nordisk har igangsat omfattende byggeri, flere virksomheder – herunder store varehuse – har etableret sig, et stort hotel er på vej, og der opføres mange nye boliger. Desuden er en forlængelse af Kalundborgmotorvejen både vedtaget og igangsat.
Vi skriver nu 2025, og kulturhuset er stadig ikke bygget. Det forventes først færdigt i 2027. Allerede nu fremstår det dog forældet – især på grund af sin lille størrelse, særligt fordi det også skal rumme både bibliotek og borgerservice. Det begrænser pladsen til kulturelle aktiviteter i den smalle bygning.
Man burde have fundet en bedre og mere fremtidssikret placering til Kalundborgs kulturhus, så det kunne vokse i takt med byen og kommunens stigende befolkningstal. Det tilbageværende pakhus i Havneparken kunne eventuelt stadig bruges til bibliotek, borgerservice og måske endda et museum eller en anden funktion med maritimt indhold – noget mange har ønsket sig i netop et havnemiljø.
Den planlagte multisal i pakhuset får plads til blot 150 personer, hvilket må betegnes som utilstrækkeligt og ikke særligt fremtidssikret. Desuden gør de eksisterende fysiske rammer på havnen det vanskeligt at udvide bygningen på sigt.
En større multisal (ca. 500 siddepladser) – og en mindre sal (ca. 100 siddepladser) – i et kulturhus med amfiopbygning, så alle har godt udsyn, ville skabe optimale rammer for teater-, musik-, film- og konferencearrangementer.
Hvis man for alvor vil udnytte et kulturhus med en større og en mindre multisal, kunne man overveje at forhandle med den lokale biograf om at flytte den til kulturhuset. Det ville ikke blot give mulighed for lavere husleje og vedligeholdelse, men også øge synligheden og tilgængeligheden for publikum. Biografen kunne – foruden filmforevisninger – stå for foredrag, koncerter og andre indendørs events, som den allerede beskæftiger sig med i dag.
Den nuværende biografbygning vil næppe kunne udvides med tiden og kan eventuelt ombygges til studieboliger eller andre boligformer, hvilket vil gavne handelslivet i bymidten.
Havde man for eksempel valgt at placere kulturhuset på grunden, hvor Allikelund Gymnasium tidligere lå, ville man have fået en række fordele: nærhed til Munkesøen og atletikstadion, mulighed for overnatning på det tidligere vandrehjem – nu hotel – og væsentligt bedre parkeringsforhold, inklusive plads til busser ved stadion. Området er også mindre vindudsat, hvilket ville være en fordel for ældre besøgende.
Placeringen ved Munkesøen ville åbne for en naturlig symbiose med hotellet, atletikstadionet, sportshallerne, svømmehallen, middelalderbyen (Højbyen) og selve parken, hvor der allerede er planer om nye tiltag under navnet ‘Outdoor Munkesøen’.
Forestil jer et kulturhus som en naturlig forlængelse af de kommende ‘Outdoor Munkesøen’-faciliteter og aktiviteter som skøjtebane, naturlegeplads, tennisbane, yoga-pavillon m.m., samt de allerede eksisterende, såsom boldbaner, skaterparken og den nuværende legeplads.
Modsat Havneparken, hvor pladsen til udendørsaktiviteter er begrænset, er der her rig mulighed for større kulturarrangementer og samspil med omgivelserne.
Forestil jer et kulturhus – for eksempel med navnet ‘Kulturhuset Parken’ – primært opført med træfacader, så det harmonerer med naturen i parken. Store vinduer og døre åbner ud mod en grøn oase og gør parken til en naturlig forlængelse af huset. Foran breder en terrasse sig med café-liv og legeplads – og måske også plads til kunstudstillinger, både indendørs og udendørs. ‘Park Café’ og huset kunne indgå aktivt i hverdagen for områdets uddannelsesinstitutioner og samtidig tilbyde konferencelokaler til erhvervslivet i dagtimerne – med kulturliv om aftenerne og i weekenderne.
En storskærm i Munkesøparken vil ikke kun være til gavn for kulturhuset, men også kunne bruges i forbindelse med sportsevents og sportsstævner – især nu, hvor atletikstadion, boldbaner, svømmehal og sportshaller ligger samlet i området.
Med faciliteter til konferencer, seminarer og møder ville det sandsynligvis være mere attraktivt for lokale virksomheder at bidrage økonomisk, da de samtidig selv ville kunne benytte huset.
Vi har en stærk erhvervssymbiose og en ny uddannelsessymbiose – og vi kunne skabe en kultur- og sportssymbiose ved Munkesøen med et markant kulturhus som et kulturelt fyrtårn for Nordvestsjælland.
Hvis Kalundborg skal følge med sin egen udvikling, er det på tide at tænke kulturhuset større, grønnere og mere fremtidssikret – til glæde for både borgere, studerende og erhvervsliv.
Rune Rasmussen, Kalundborg