Kommunen rækker nu ud til erhvervslivet efter DI-analyse

Mødet vil have fokus på arbejdskraft, kommunikation og et styrket samarbejde mellem virksomhederne og kommunen.

Kommunen rækker nu ud til erhvervslivet efter DI-analyse
Arkivfoto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Det udløste kritik af kommunen fra erhvervslivet, da Dansk Industri tidligere på året kom med deres årlige analyse af erhvervsvenlighed. Siden er der nedsat et dialogforum og på onsdag inviteres erhvervslivet til dialogmøde med Kalundborg Kommune.

Kalundborg Kommune er placeret som nr. 79 af 91 deltagende kommuner i DI’s analyse om den lokale erhvervsvenlighed, som blev offentliggjort tidligere på året. Det har udløst kritik fra dele af erhvervslivet og nu rækker kommunen ud til virksomhederne.

Efter gensidigt ønske har Kalundborgegnens Erhvervsråd og kommunen taget et vigtigt skridt for at forbedre samarbejdet. En ny arbejdsgruppe er blevet nedsat og havde sit første møde den 19. november.

På mødet blev der hurtigt opnået enighed om, at det er et positivt og vigtigt initiativ. Gruppen skal fungere som et forum, hvor kommunen og erhvervslivet kan drøfte udfordringer fx på myndighedsområderne, herunder byggetilladelser, miljøtilladelser mv., og finde løsninger på potentielle problemområder. Målet er at skabe en mere effektiv og gensidig forståelse, hvor løbende dialog kan fjerne unødvendige frustrationer og fremme et stærkt samarbejde. Arbejdsgruppen mødes fire gange om året, og vil løbende følge udvikling i servicemål på myndighedsområderne.

Vigtigheden af gensidig forståelse og fokus på fremtiden

En central del af den nye arbejdsgruppe er at opbygge en dybere gensidig forståelse for både erhvervslivets og kommunens udfordringer. Når man har indsigt i hinandens virkelighed, kan man bedre finde fælles løsninger, der gavner både erhvervslivet og borgerne i kommunen.

"Det er afgørende, at vi respekterer de udfordringer, vi hver især står overfor. Vi er alle optaget af at skabe bedst mulige vilkår for virksomhederne.  Derfor er arbejdsgruppen vigtig, da den giver os mulighed for at mødes og drøfte konkrete udfordringer i en konstruktiv ånd. Vi ønsker at se fremad og finde løsninger sammen – og det er netop den ambition, der driver dette samarbejde," siger kommunaldirektør i Kalundborg Kommune, Jan Lysgaard Thomsen.

Et aktuelt eksempel på en fælles udfordring er sagsbehandlingstiderne på byggesager. Kalundborg Kommune har oplevet et historisk pres på området, hvilket har betydet, at de politiske mål for sagsbehandlingstiderne ikke altid er blevet opfyldt. Der er på baggrund af den generelle vækst i erhvervslivet og boligbyggeri over de sidste år investeret 6,5 millioner kroner i myndighedsområderne for at styrke sagsbehandlingen, herunder byggesagsbehandlingen.

"Vi er selvfølgelig ærgerlige over, at ventetiderne har været for lange, men det er vigtigt, at vi ikke hænger fast i fortiden. Kommunen har taget konkrete skridt til at løse problemet, og det skal vi anerkende. Det vigtigste nu er, at vi kigger fremad. Samtidig er god kommunikation afgørende, så virksomhederne ved, hvad de kan forvente, hvis en sag trækker ud," siger erhvervschef Lene Bach Jørler, Kalundborgegnens Erhvervsråd.

Dialogmøde med erhvervslivet

Efter arbejdsgruppens møde med Kalundborg Kommune indkaldes virksomheder der driver Bygge-og Håndværksvirksomhed, eller andet relevant erhverv som er i berøring med Det tekniske område i Kalundborg Kommune, til dialogmøde nu på onsdag d. 4. dec. I Kalundborghallen.

Her vil der være oplæg fra Kalundborg Kommune, Dansk Industri og Kalundborgegnens Erhvervsråd samt Novo Nordisk.

Mødet vil have fokus på arbejdskraft, kommunikation og et styrket samarbejde mellem virksomhederne og kommunen.

”Det er vigtigt, at dem som sidder med problemerne de også møder op til dialogmødet, det er jo svært for os at gå videre med problemer vi ikke kender til,” fortæller Tom Johansen, indehaver af Urhøj og medlem af den nedsatte arbejdsgruppe, han fortsætter, ”Arbejdsgruppen skal bl.a. fremadrettet mødes med økonomiudvalget to gange om året, så det er en udstrakt hånd fra kommunen. Det håber vi kommer til at fungere, indtil videre er det jo kun ord.”

Også Per Junge, indehaver af Electricom og medlem af arbejdsgruppen, ser frem til dialogmødet og siger: ”Jeg håber erhvervslivet møder op og bidrager i en konstruktiv dialog. "Dybest set har vi alle en eller anden form for udfordring ved at tingene går så stærkt som de gør i og omkring Kalundborg og det skal vi være gode til at tale åbent og ærligt omkring.”

Program og tilmelding til dialogmødet på onsdag kan ses på erhvervsrådets hjemmeside – klik her

Del