Kalundborg - En by i forfald?

Mange medier har i den senere tid henvist til, at der er et forfald over byen, hvilket mange kalundborgensere selvfølgelig finder trist, men samtidig også forstår, fordi de også kan se forfaldet.

Kalundborg - En by i forfald?
Mange medier har i den senere tid henvist til, at der er et forfald over Kalundborg.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Kalundborg er blevet kritiseret, både i store danske medier samt udenlandske, for at være voldsomt bagud på kulturområdet, ligesom det at få tilflyttere til byen heller ikke rigtig er en succes. Flere medier mener, at Kalundborg er en by i forfald til trods for, at jobmulighederne i byen er gode, blandt andet på grund af Novo Nordisk. 

DR har for nylig bragt en artikel om Kalundborg, "Mens jobmulighederne i Kalundborg synes nærmest uendelige, halter kultur og tilflytning gevaldigt efter.” Artiklen handler om, at der er mange arbejdspladser i Kalundborg, men folk flytter ikke hertil, og byen er i forfald. Blandt andet er skiltene midtbyen beskidte, ødelagte og misvisende.

I 2023 havde Kalundborg Kommune landets højeste vækst i bruttonationalproduktet. Novo Nordisk har gennem årene lavet milliardinvesteringer i Novo Nordisk fabrik i Kalundborg, og mens de kan tilbyde jobs og gerne ser, at deres ansatte vælger at bosætte sig i byen, er det sjældent tilfældet.

Er byen i forfald?

Men hvorfor er Kalundborg ikke mere populær som tilflytterby, når man ved, at der er kommet flere uddannelser til byen, Novo ansætter flere folk og i det hele taget er jobmulighederne gode i Kalundborg. Derudover ligger byen smukt ved havet. Hvad er det, der afholder folk fra at flytte til Kalundborg? 

Mange medier har i den senere tid henvist til, at der er et forfald over byen, hvilket mange kalundborgensere selvfølgelig finder trist, men samtidig også forstår, fordi de også kan se forfaldet. En borger, der ønsker at være anonym, men hvis navn er kendt af redaktionen, har henvendt sig til TV-Kalundborg.dk, da han er bekymret for sin by. Han læste bl.a. DRs artikel, og gik derefter en tur rundt i midtbyen af Kalundborg for at se, om det virkelig stod så grelt til med skiltene. Han fortæller, at vejskiltene var møgbeskidte, falmede, i stykker og flere steder misvisende.

“Vi kan ”bryste” os med, at vi har en ”skilteskov”. Men flere skilte er nok ikke længere nødvendige. Der er fx skilte på havnen fra dengang, der var flyvebåde, hvor der henvises til toiletter, der ikke længere er offentlige tilgængelige. Derudover står skiltene i byen skæve, faldefærdige, nogle ulæselige og flere steder i byen, blandt andet ved vænget og over for Føtex, står rammerne tilbage af, hvad der engang var et bykort. Nogle skilte kunne blot trænge til noget rengøring, men rigtigt mange trænger til udskiftning. Kommunen kunne jo begynde her, så kan vi altid tale om (igen, igen) dårlig asfalt, og alle vores skønne grønne områder der misligholdes. To skilte - et på havnen og et i Vænget, henviser til blandt andet overnatningsmuligheder. Tror det var tiltænkt Hotel Ole Lunds Gaard. En bygning, der som bekendt ikke længere huser et hotel. Og hvis man har et rigtig godt syn, kan man nok tyde, at der har stået turistbureau, hvor der nu vises vej i den forkerte retning. Turistbureauet lå i tidernes morgen i Asylet ved Torvet, men ligger i dag i Kordilgade,” fortæller han, trist over, at hans hjemby ikke bliver vedligeholdt.

Del