Juvi skal igen huse ungdommen
Det er blevet foreslået, at de to øverste etager i Bredgade 26, altså den tidligere Juvi Klub, stilles vederlagsfrit til rådighed til et ungehus
Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
Direktionen i Kalundborg Kommune havde møde den 13. januar, hvor det blev anbefalet, at den tidligere Juvi Klub nu skal kunne benyttes af Foreningen for Ungehus i Kalundborg.
Bredgade 26 i Kalundborg By, også kendt som Juvi Klubben, huser forskellige frivillige foreninger. De to øverste etager er imidlertid blevet ledige, idet Juvi Klubben blev nedlagt i 2024. Der skal nu tages stillig til den fremtidige brug af lokalerne, og Foreningen for Ungehus i Kalundborg, som er under stiftelse, har netop søgt om tilladelse til at anvende de ledige lokaler til ungehus, hvilket administrationen I Kalundborg Kommune anbefaler.
Det er blevet foreslået, at de to øverste etager i Bredgade 26, altså den tidligere Juvi Klub, stilles vederlagsfrit til rådighed til et ungehus under forudsætning af, at der stiftes en forening, og der udarbejdes en brugsaftale.
Et ungemiljø, der defineres og drives af de unge selv
Foreningen for Ungehus - som er under stiftelse - ønsker at støtte etableringen af et ungehus for de 16-30-årige i Kalundborg. Formålet er at skabe et hus, hvor unge kan udfolde sig i et åbent, trygt miljø med medbestemmelse over aktiviteter og retningslinjer. Som i Lucernahuset i Holbæk vil ungehuset i Kalundborg fremme fællesskaber samt kreative og faglige aktiviteter på tværs af studieretninger og interesser, og dermed styrke unges trivsel. Derudover kan huset fungere som en bro mellem ungdomsuddannelser og videregående uddannelser, og inspirere flere unge til at vælge en lokal videregående uddannelse.
Unge i Kalundborg har vist interesse i at etablere et ungehus, der kan fungere som et socialt, studiemæssigt og kulturelt samlingspunkt. En fokusgruppe i oktober 2024 tiltrak 23 engagerede unge, og et efterfølgende spørgeskema viste enstemmig opbakning. De unge ønsker et sted, hvor de både kan studere og mødes socialt, hvilket fremhæver alsidigheden i deres behov og aktiviteter. Man ønsker at skabe et ungemiljø i Kalundborg, der defineres og drives af de unge selv.
Foreningen for Ungehus i Kalundborg består af repræsentanter fra erhvervslivet, uddannelsesinstitutioner og studerende fra flere af byens uddannelsessteder m.v. Den daglige ledelse af huset vil varetages af en ung daglig leder inden for målgruppen og en hovedgruppe bestående af husets medlemmer, der bredt repræsenterer ungdommen i Kalundborg.
Foreningen har identificeret to økonomiske behov i opstartsfasen:
- Drift
Foreningen foreslår, at Kalundborg Kommune dækker driftsomkostningerne forbundet med de ønskede lokaler, herunder udgifter til lys, vand og varme. - Lokaleforbedringer
Ved at udnytte foreningens stærke netværk, herunder fire lokale virksomheder, vil foreningen mobilisere arbejdskraft og økonomiske ressourcer til nødvendige forbedringer af huset. Desuden vil foreningen ansøge relevante fonde, som kan medfinansiere de nødvendige renoveringer og forbedringer.
Stiftelse af ungeforening
Stiftelsen af foreningen kommer til at ske den 26. februar 2025 ved en stiftende generalforsamling. Denne dato er valgt af hensyn til, at budskabet om initiativet kan nå at udbredes, hvis ansøgningen godkendes af kommunen. Foreningen oplyser endvidere, at der undersøges andre finansieringsmuligheder end kommunal finansiering for stillingen som daglig leder, der søges derfor alene om at få lokalerne stillet vederlagsfrit til rådighed.
Administrationen vurderer, at etablering af et Ungehus i Kalundborg understøtter kommunens vision om, at Kalundborg Kommune skal være et godt sted at bo og leve og uddanne sig.
Hvem benytter bygningen i dag
Bredgade 26 anvendes i dag til foreningsbrug af følgende foreninger: Liljen, Ældresagen, Recovery Bulls, LOF, Salsa Kalundborg og Familiehjørnet.