Juniormesterlæreordning træder i kraft fra næste skoleår
For skoleåret 2025/26 tilbydes eleverne at gå i juniormesterlære på Høng Skole og Svebølle Skole, og følgende skoleår også på Skolen på Herredsåsen i Kalundborg.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
Den 12. december 2024 blev en ændring i folkeskoleloven vedtaget i Folketinget i forlængelse af Aftale om folkeskolens kvalitetsprogram (folkeskolereformen). Som en del af aftalen skal alle kommuner tilbyde juniormesterlæreordning for elever i 8. og 9. klasse fra skoleåret 2025/2026. Kommunalbestyrelsen skulle onsdag aften tage stilling til rammerne for organisering, til- og framelding, praktiske undervisningsforløb samt de økonomiske forudsætninger for ordningen.
Juniormesterlære er et skoletilbud målrettet elever i 8. og 9. klasse, som ønsker en mere praktisk orienteret skolegang. Formålet med juniormesterlæreordningen er at give elever i 8. og 9. klasse mulighed for at afslutte folkeskolen med et mere praksisorienteret sigte. Elever, der går i juniormesterlære, vil som udgangspunkt være to dage om ugen i praktik i en virksomhed eller deltage i praktiske undervisningsforløb og de resterende tre dage have undervisning på den skole, som de går i juniormesterlære på. For skoleåret 2025/26 tilbydes eleverne at gå i juniormesterlære på Høng Skole og Svebølle Skole.
Juniormesterlære i Kalundborg by
Det er efterfølgende blevet besluttet, at det også skal være et tilbud i Kalundborg, og at det skal ligge på en skole. Efter en besigtigelse af de lokalemæssige faciliteter på tre byskoler, går man videre med, at Skolen på Herredsåsen bliver placering for tilbud om juniormesterlære i Kalundborg by fra skoleåret 2026/27. På Skolen på Herredsåsen er det nemmest og bygningsmæssigt omkostningsneutralt at frigøre et ekstra klasselokale til deling mellem henholdsvis en 8. og 9. klasse på juniormesterlæreordning.