Informationsmøde om boreudstyr der skal bore 1900 meter ned i undergrunden

Undersøgelserne ved Kalundborg sker for at afklare, om undergrunden på sigt egner sig til sikker og permanent lagring af CO2.

Informationsmøde om boreudstyr der skal bore 1900 meter ned i undergrunden
Vi inviterer til informationsmøde, så vi kan give et klart indblik i, hvad der skal ske – og hvorfor. Vi ønsker at være åbne og tilgængelige under hele processen," siger Ulrik Olbjørn, Projektchef, CO2 Storage Kalundborg. Arkivfoto: Jens Nielsen

CO2 Storage Kalundborg afholder informationsmøde om midlertidigt anlæg med boreudstyr i Snertinge

Mandag d. 30. juni vil repræsentanter fra CO2 Storage Kalundborg fortælle mere om næste skridt i undersøgelserne af undergrunden.

Det sker, efter CO2 Storage Kalundborg har søgt om tilladelse til at etablere et midlertidigt anlæg med boreudstyr på en mark mellem Skippingevej og vindmøllerne ved Særslev.

Informationsmødet løber af stablen på Snertinge Kro mandag 30. juni kl. 19.00-20.30, hvor der vil være mulighed for, at stille spørgsmål til repræsentanter fra CO2 Storage Kalundborg om det midlertidige anlæg.

”Vi har stor forståelse for, at borgerne i området har spørgsmål til det midlertidige anlæg. Derfor inviterer vi til informationsmøde, så vi kan give et klart indblik i, hvad der skal ske – og hvorfor. Vi ønsker at være åbne og tilgængelige under hele processen – og vil derfor også holde flere informationsmøder om det midlertidige anlæg i løbet af efteråret”, siger Ulrik Olbjørn, Projektchef, CO2 Storage Kalundborg

Siden begyndelsen af marts 2025 har CO2 Storage Kalundborg arbejdet for at kortlægge undergrunden ved Kalundborg med køretøjer, skibe og geofoner.

Nu har CO2 Storage Kalundborg så altså søgt om tilladelse til næste skridt i undersøgelserne. Det indebærer etableringen af et midlertidigt anlæg med boreudstyr.

Her skal der bores ned i jorden til ca. 1.900 meters dybde, for at indsamle data fra undergrundens forskellige lag, ligesom der sendes vand ned gennem boringen, for at lave avancerede simuleringsmodeller. Der skal hverken transporteres eller lagres CO2 i forbindelse med undersøgelserne.

Det ventes, at opførelsen af det midlertidige anlæg kan begynde i 2026. Det præcise tidspunkt afhænger af myndighedernes behandlingstid og afventer de nødvendige tilladelser.

Efter opførelsen af anlægget ventes undersøgelserne ved anlægget at vare 2-4 måneder. Herefter bliver området reetableret til sin nuværende form som landbrugsjord.

Undersøgelserne ved Kalundborg sker for at afklare, om undergrunden på sigt egner sig til sikker og permanent lagring af CO2.

Om CO2 Storage Kalundborg:

CO2 Storage Kalundborg er det projekt, der af staten har fået tilladelse til at undersøge, om det er muligt og sikkert at lagre CO2 ca. 1.400 meter under jordens overflade i Kalundborg-området. CO2 Storage Kalundborg er et samarbejde mellem energivirksomhederne Equinor og Ørsted samt den danske stat - repræsenteret af Nordsøfonden. Equinor er som PRESSEMEDDELELSE 19. juni 2025

operatør majoritetsejer med 60 procent af licensen, mens Ørsted har 20 procent og statens undergrundsselskab, Nordsøfonden, ligeledes har 20 procent. I juni 2024 tildelte klima-, energi- og forsyningsministeren en undersøgelseslicens til CO2 Storage Kalundborg, der de kommende år gennemfører en lang række omfattende undersøgelser af undergrunden ved Kalundborg. Resultaterne fra undersøgelserne skal fastslå, om der sikkert og effektivt kan lagres CO2 i området for at mindske klimaforandringerne.

Tilmeldning til mødet - klik her

CO2 Storage Kalundborgs arbejde er de kommende år inddelt i tre faser, som omfatter forskellige typer af undersøgelser:

  1. Kortlægningsfasen: Undergrunden opmåles og kortlægges ved hjælp af måleudstyr samt specialdesignede køretøjer og skibe, der bevæger sig rundt i området.
  2. Udforskningsfasen: Der bores ned til ca. 1.900 meters dybde for at indsamle data og jordlagsprøver af undergrunden med henblik på yderligere kortlægning.
  3. Testfasen: Der sendes vand ned gennem boringen for at lave avancerede simuleringsmodeller af undergrundens reaktion på potentiel lagring af CO2.

Del