I Kalundborg tegner der sig et noget broget billede af førstehjælpsundervisning

Undersøgelsen af folkeskolerne, herunder også privat- og friskoler, i hele landet i 2024 viser, at mange skoler stadig ikke har implementeret den lovpligtige undervisning i førstehjælp.

I Kalundborg tegner der sig et noget broget billede af førstehjælpsundervisning
I 2005 blev det lovpligtigt for folkeskoler i Danmark at integrere førstehjælpsundervisning i pensum. Modelfoto.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

I 2005 blev det lovpligtigt for folkeskoler i Danmark at integrere førstehjælpsundervisning i pensum, og i 2014 blev der gennemført en undersøgelse for at evaluere implementeringen af denne lov. Resultaterne viste dengang, at mange skoler ikke havde indført førstehjælpsundervisning – kun omkring halvdelen. Igen ti år senere har man undersøgt, hvordan det nu ser ud mht. undervisning i førstehjælp i skolerne, og tallene er ikke bedre – tværtimod.

På landsplan er det faktisk ikke blevet bedre – tværtimod. Undersøgelsen af folkeskolerne, herunder også privat- og friskoler, i hele landet i 2024 viser nemlig, at mange skoler stadig ikke har implementeret den lovpligtige undervisning i førstehjælp. Resultaterne viser faktisk, at der er færre skoler, der har implementeret undervisning i livreddende førstehjælp og anden form for førstehjælp i dag, end der var for 10 år siden. I Kalundborg tegner der sig også et noget broget billede af førstehjælpsundervisning i grundskolerne, da det jo er et timeløst fag, og bliver implementeret på forskellig vis og i forskellig grad på skolerne.

Nogle skoler har førstehjælp systematisk med i undervisningen, og andre har det indlagt lidt mere ad hoc. Nogle skoler har nye skoleledere, der ikke helt er klar over, hvordan man har håndteret førstehjælpsundervisningen  - og om man overhovedet har, de senere år på de pågældende skoler, og andre har ikke fået brugt den tid på det, som egentlig ønsket. Fælles er dog, at de alle enige om, at idéen om undervisning i førstehjælp til eleverne, er god. Præcis som man ser det på landsplan.

Forskellige måder at gøre det på

Det er altså langt fra på alle skoler, at man har implementeret undervisning i førstehjælp endnu. Men på tre af de skoler, som TV-Kalundborg talte med, har man gjort noget – dog på lidt forskellig vis.

”På Kalundborg Friskole har vi haft førstehjælpsundervisning for mellemtrinnet samt i udskolingen, men det vil fremover blive implementeret på mere fast vis for alle elever,” fortæller viceskoleleder Mikael Vogel Larsen.

På Skolen på Herredsåsen vejleder man lærerne til gerne at benytte Trygfondens undervisningsforløb. ”Her kan man undervise, selv om man ikke er uddannet førstehjælpsinstruktør,” fortæller skoleleder Kristian Kallenbach, der bekræfter, at alle klasser på skolen har haft en eller anden form for undervisning i førstehjælp hvert år.

På Høng Skole fortæller skoleleder Peter Brandt, at de faktisk netop for nylig har haft 7. årgang gennem førstehjælpsundervisning: ” Vi er så heldige at have en medarbejder, der har grebet faklen. Vi bruger idræt, systematisk til undervisningen. De store årgange har været igennem, men i princippet kører vi også en slags førstehjælp fra de helt små klasser og op til 9. klasse, når anledningen griber sig, men det er ikke lige så systematisk.”

Mulige årsager til manglende implementering

Potentielle årsager til manglende implementering på landsplan er bl.a., at en del af skolelederne og klasselærerne slet ikke er klar over, at det forventes af dem, at der bliver undervist i livreddende førstehjælp på 6.-9. klassetrin. Ligeledes at en stor del af klasselærerne ikke føler, at de har kompetencer til at undervise i livreddende førstehjælp på 6.-9. klassetrin,

På de skoler, som har gennemført førstehjælpsundervisning, organiseres det forskelligt. Flest skoler har valgt at organisere undervisningen som en temadag, og selv om undervisning i førstehjælp i folkeskolens Fælles Mål hører under emnet ”Færdselslære”, er det kun få skoler, som har valgt at kombinere undervisning i førstehjælp med undervisning i færdselslære. Både skoleledere og klasselærere foretrækker, at undervisning i førstehjælp, herunder livreddende førstehjælp, organiseres som temadage, som emneuge eller integreres i ét eller flere fag, herunder særligt idræt eller biologi. Hvilket stemmer godt overens med, hvad skolelederne i Kalundborg har fortalt til TV-Kalundborg.dk

Direktør tager gerne en drøftelse med skoleledere

TV-Kalundborg.dk har spurgt direktør for Børn- Skole- og Familieområdet i Kalundborg Kommune, Michael Gravesen, om det ikke var en idé, at kommunen ”prikkede alle skoler i kommunen på skulderen” med henblik på at få implementeret førstehjælp i undervisningen for i hvert fald 6.-9. klasse.

”Fra forvaltningens side hjælper og understøtter vi med at implementere det, der er lovgivningsmæssigt krav. Vi har jo en fælles opgave omkring det, og jeg tror faktisk også, at alle skolerne er blevet opmærksomme på det igen. Men vi tager gerne en drøftelse med vores skoleledere omkring status på førstehjælpsundervisningen af eleverne, ligesom vi gør med alle mulige andre emner,” fortæller Michael Gravesen.

Undersøgelsen er baseret på en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere og klasselærere fra folkeskoler, friskoler og private grundskoler i Danmark. Den blev gennemført i perioden fra 1. maj til 1. juli 2024.

Læs hele undersøgelsen her: https://www.sdu.dk/da/sif/rapporter/2024/implementering_af_foerstehjaelpsundervisning_i_grundskolen

Del