Halleby Å: Der skal gøres noget nu

Det er helt enkelt, fortæller formanden. Åen har ikke den volume, den burde have. Havde den det, havde man ikke haft så høj vandstand.

Halleby Å: Der skal gøres noget nu
Onsdag var der møde om Nedre Halleby Å, hvor vandstanden har været et stort problem gennem længere tid. Åen har nemlig ikke den bredde, som den burde have. Kanoen på billedet er 5 meter lang.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Onsdag var der møde om de mange problemer der er med gennemstrømningen i Nedre Halleby Å, og salen på Fugledegård var fyldt godt op - omkring 60 deltog i mødet. Det var både lodsejere, sommerhusejere og husejere, der deltog, fordi de alle er stærkt berørte af situationen i Nedre Halleby Å.

Det var Landboforeningen VKST, der havde indkaldt til møde onsdag. Mødet handlede om, at foreningen ikke mener, at Kalundborg Kommune har formået at sørge for gennemstrømning ned gennem Nedre Halleby Å fra Tissø og ud i Storebælt. Det har forårsaget store vandmasser, der har ødelagt jord og ejendomme. Borgmester Martin Damm (V) og udvalgsformand for Teknik- og Miljø Jakob Beck Jensen (V) deltog begge i mødet.

“Martin Damm og Jakob Beck Jensen har lovet, at de efter mødet tog hjem og spurgte administrationen, om det er korrekt, hvad vi siger. De skal finde ud af, hvad der er købt af entreprenøren. Vi mener jo ikke, at der ikke er renset ordentligt op i Nedre Halleby Å. Så må vi se, hvad de vender tilbage med. Der sker nok ikke meget lige nu pga. ferie. Men man kan konstatere, at der mangler to meter i bredden på åen, og det har stor betydning,” fortæller Jørn Jervelund, der er formand for Vandløbslauget for Nedre Halleby Å, og fortsætter: “Det her handler om, at der står 40 cm vand mere i åen, end der burde, det er næsten et helt års forbrug for forsyningen, og ved stranden er vandstanden ikke meget anderledes end vanligt. Det kan vi jo se på forsyningens hjemmeside.”

Regulativerne skal overholdes

Jørn Jervelund fortæller, at det man gerne vil have er, at kommunen overholder regulativerne, hvilket siger en syv meter bred å, og der er kun fem meter mange steder. Ydermere ligger der også væltede træer flere steder i åen, men helt generelt, fortæller formanden, har åen ikke den volume, den burde have. Havde den det, havde man ikke haft så høj vandstand.

“Vi håber, at kommunen nu kan se, at vi har et problem, som vi er nødt til at løse. Foreløbig har kommunen brugt omkring 2 mio. kr. på at reparere Søvejen. Vi snakker om værdien af jord, jordkvalitet, afgrøder, mulighed for at græsse nogle enge og enge, der står under vand, hvilket de ikke burde. Derudover er der en 600-700 sommerhusejere, der er godt trætte af at have vand under gulvbrædderne eller trætte af, at de ikke kan trække i toilettet,” siger Jørn Jervelund.

Et simpelt regnestykke

Formanden fortæller endvidere, at helt lavpraktisk betyder de to meter, der mangler i bredden af åen, hvilket er ca. 30 procent, at åen selvsagt kan tage mindre vand. Var åen derimod de syv meter bred, som den skal være, kunne der løbe 80.000 kubikmeter ekstra vand igennem i døgnet.

Martin Damm og Jakob Beck Jensen skal altså nu tilbage til administrationen og finde ud af, hvad entreprenøren er sat til at gøre, og viser det sig, at man ikke har fulgt regulativet, må folkene ud og grødeskære igen. Foreningen forventer I hvert fald, at der bliver handlet på problemerne.

Ydermere skal en opmåling af Nedre Halleby Å, der skal foretages i oktober med en drone, vise, om der er behov for at oprense åen, hvilket er mere omstændigt end at grødeskære. Nedre Halleby Å blev sidst opmålt i 2017.

Del