Frivillige erhvervsmentorer skal hjælpe unge i job eller uddannelse

Kalundborg Jobcenter har udviklet et nyt mentorforløb, der henvender sig til ledere og nøglepersoner fra erhvervslivet. Forløbet begynder til februar.

Frivillige erhvervsmentorer skal hjælpe unge i job eller uddannelse
Brian Qvist Jacobsen, der er Sales & Business Development Manager hos Intertek og arbejdsmarkedschef Lasse Bjerregaard. Privatfoto

Kalundborg Jobcenter har udviklet et nyt mentorforløb, hvor ledere og nøglepersoner fra erhvervslivet kan hjælpe og støtte en ung som frivillig mentor. 29-årige Nikolaj Cedergård er en af de unge, der har mærket, hvilken forskel det kan gøre at have en mentor.

Mange unge i Kalundborg Kommune kunne have glæde af at have en erhvervsmentor. En rollemodel der kan hjælpe, lytte og stille sit netværk til rådighed, så det bliver nemmere at finde sin vej til job eller uddannelse.

Det er baggrunden for, at Kalundborg Jobcenter har udviklet et nyt mentorforløb, der henvender sig til ledere og nøglepersoner fra erhvervslivet. Forløbet begynder til februar, hvor deltagerne bliver undervist i, hvad det vil sige at være mentor.  

”Vi kan se, at der er et behov for, at vi har nogle indsatser, der er målrettet de unge, som mangler en stabil voksen i hverdagen. En mentor kan gøre en stor forskel, fordi det bliver et fast holdepunkt, der kan støtte den unge og åbne for nye muligheder og perspektiver i forhold til job eller uddannelse,” fortæller arbejdsmarkedschef Lasse Bjerregaard og fortsætter:

”Det seneste år har vi samarbejdet med Brian Qvist Jacobsen, der er Sales & Business Development Manager hos Intertek og også frivillig mentor for en af vores unge. Det har givet en masse god erfaring, og jeg er glad for, at vi nu kan invitere endnu flere nøglepersoner fra erhvervslivet med, så vi kan danne et egentligt mentorkorps.”  

”Jeg følte mig helt alene”

Ensomhed og en følelse af ikke at kunne gå til nogen. 29-årige Nikolaj Cedergård var faret vild i praktikker og afbrudte uddannelser, da han for knapt et år siden blev tilbudt at komme i et frivilligt mentorforløb hos Brian Qvist Jacobsen.

”Jeg følte, at jeg stod i et helt tomt rum og ikke kunne se, hvilken vej jeg skulle gå for at komme ud. Jeg vidste simpelthen ikke, hvor jeg skulle begynde henne, og jeg havde ikke nogen at spørge. Jeg følte, at jeg var helt alene,” fortæller han.

Det ændrede sig, da Nikolaj mødte sin nye mentor. Der opstod hurtigt en god relation, som han følte sig tryg i.

”Brian var imødekommende og åben over for mig. Jeg følte, at han kunne hjælpe og støtte mig. Men jeg gav det også en chance. Jeg havde besluttet mig for, at jeg ville prøve det af på trods af de mange nederlag, som jeg tidligere har oplevet,” husker Nikolaj.

Hjerteblod og overskud

I dag har meget forandret sig. Hver tirsdag møder Nikolaj ind hos Intertek for at gå i gang med sit arbejde. Han har for første gang et job at passe, og målet er, at det med tiden kan blive to gange om ugen.   

”Det er en lettelse, at jeg kan møde ind på et arbejde, og at der er kommet en rutine og noget mere hverdag i mit liv. Det har været rigtig godt at få Brian som mentor. En jeg ved, der kan hjælpe og støtte mig og give mig et lille skub uden at presse mig.”

Brian har om nogen set den udvikling, som Nikolaj har gennemgået. Der er kommet en mere rank ryg og en større udstråling. Han vil anbefale andre at blive mentor for en ung, fordi det giver meget til en selv at være med til at gøre en forskel og være noget for andre.   

”Jeg har længe gerne villet gøre noget mere for en ung. Det er helt fantastisk at opleve, og det er meget udviklende og giver stor værdi for en selv at være en del af.”

Han er ikke i tvivl om, hvordan man skal gå til mentoropgaven:

”Det kræver hjerteblod, overskud og en vilje til at forstå og kunne rumme det, som den unge kæmper med.”

Faktaboks:

Mentorforløb i Kalundborg Jobcenter

Mentorforløbet begynder med en kursusdag, hvor de tilmeldte ledere og andre nøglepersoner fra erhvervslivet bliver introduceret til det at være mentor. Det er blandt andet viden om at skabe en god relation, hjælpe den unge med at finde sine særlige evner og samtaleteknikker.

Herefter vil mentorerne blive matchet med en ung, som de mødes med cirka hver anden uge over en periode - alt efter hvilken aftale, de indgår med hinanden.

Mentorforløbet er frivilligt for både mentoren og den unge. Både i forbindelse med matchet og under forløbet vil mentoren kunne trække på rådgivning og erfaring fra fagmedarbejdere i Jobcenter Kalundborg.

Læs mere om den nye mentorordning: Mentoruddannelse | Kalundborg Kommune

Del