Friplejehjem i Kalundborg – hvorfor skal vi vente?

Læserbrev: Friplejehjem i Kalundborg – hvorfor skal vi vente?
I Kalundborg oplever vi en stigende venteliste til plejeboliger. I april 2024 stod over 50 borgere i kø, og flere venter måneder på en plads. Det er uværdigt – især når løsningen ligger lige for: etablering af friplejehjem.
Friplejehjem har eksisteret i Danmark siden 2007, hvor en bred politisk aftale gav private og non-profit aktører mulighed for at drive plejehjem med offentligt tilskud. De første åbnede i 2008, og siden har mange kommuner – både store og små – fået gavn af dem. Kalundborg derimod tøver stadig.
Men hvad er det egentlig, friplejehjem kan – og hvorfor er det vigtigt for borgerne?
For det første giver friplejehjem valgfrihed. Mange ældre har et ønske om at vælge netop det plejehjem, der passer til deres værdier og behov – og ikke blot blive tildelt den næste ledige kommunale plads. Friplejehjem tilbyder ofte en anden kultur, mere hjemlige rammer og alternative plejeformer, der kan gøre en stor forskel i hverdagen.
For det andet skaber friplejehjem variation og konkurrence, som ofte løfter kvaliteten – til gavn for alle. Erfaringer viser, at tilfredsheden blandt beboere og pårørende på friplejehjem generelt er høj. Der er ofte bedre tid til nærvær, mere fleksibilitet i dagligdagen og en klar vision for beboernes livskvalitet.
Endelig kan friplejehjem opføres og drives uden, at kommunen skal lægge anlægskroner. Det gør dem til en attraktiv løsning i en økonomisk presset tid – og samtidig en mulighed for hurtigere kapacitetsudvidelse.
I oktober 2022 besøgte jeg Tysingehave som er et friplejehjem i Tølløse, her bor 65 ældre mennesker i ”eget hjem” og yderligere 65 ældre mennesker kommer i dagcentret.
På Tysingehave er det en vigtig del af dagligdagen at de ældre skal have så lidt medicin som muligt. Her bruger man forskellige aktiviteter til fx at aktivere den demente hjerne i stedet for at sløve den.
Lederen fortalte, at de ofte kører ture ud til den demensramtes tidligere bopæl og nærområde. Der kan de så holde stille et stykke tid og pludselig kan man se genkendelsen i de ældre øjne – Hun fortæller med lige dele faglig stolthed og personlig glæde, om de smil og ofte sange der bryder ud hos de ældre…. De positive oplevelser kan man arbejde videre med og dermed skabe den livsglæde vi alle ønsker, uanset alder.
På Tysingehave oplever de et godt og konstruktivt samarbejde med Holbæk kommune. Dog oplever de også at mere end 50% af deres arbejdstid er dokumentation og skærmarbejde – Det vil jeg gerne gøre op med. Vi skal dette dokumentationshelvede, med alt for mange kontroller og ubrugelige it-systemer, til livs. Dygtige mennesker, som Lederen Marianne, der gør en kæmpe forskel for de ældre borgere, skal væk fra skærmen og ud til de ældre og gøre det de er bedst til, nemlig: Trøst, Ro og Fysisk kontakt.
På Tysingehave laves der koncerter, bankospil, gudstjenester, fællessang – plus et væld af andre aktiviteter. Der er sansehaver, fitnesscenter, wellness-afdeling med frisør.
I køkkenet er der ansat en kok, en konditor og en ernæringsassistent. Der laves gourmetaftener med fint opdækkede borde og gastronomiske oplevelser (inkl. god vin selvfølgelig) – ofte bydes der op til dans efter desserten.
Der indbydes ofte til demens-cafe for de pårørende – det er altid velbesøgt og de pårørende inddrages generelt meget og det er tryghedsskabende for alle parter.
Det var en fantastisk oplevelse at se og mærke de ansattes engagement og rundturen på Tysingehave viste mig tydeligt at her er et sted hvor de ældre respekteres, holdes af og er meget glade for at være.
Alligevel vælger det politiske flertal i Kalundborg at tøve. Planerne om et friplejehjem med 60 pladser er i princippet klar, og kommunen har allerede haft dialog med interesserede aktører. Men vi mangler en politisk beslutning og en reel vilje til at komme i gang. Imens venter de ældre – nogle i måneder, andre i uvished.
Dette er ikke et debatoplæg mod de eksisterende plejehjem i Kalundborg Kommune – Der er ingen grund til, at vi ikke kan have både kommunale og private fri plejehjem i samme by – Det fungerer helt perfekt i mere end halvdelen af de danske kommer.
Vi burde sige: Ja tak til friplejehjem. Ja tak til valgfrihed. Ja tak til en værdig alderdom, også i Kalundborg.
Helle Laursen Petersen
Spidskandidat, Liberal Alliance Kalundborg