Følg fortsat kogeanbefalingen

"De resultater, som vi har fået ind i dag, indikerer en forurening på en af vores fire kildepladser. Jeg vil gerne understrege, at det er meget få data vi har fået ind, og at de er meget lave, dvs. forureningen er meget lille..."

Følg fortsat kogeanbefalingen
Se område på kort, hvor der er kogeanbefaling af vand.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

I går, mandag, meddelte Kalundborg Forsyning, at der var kogeanbefaling af drikkevandet i Kalundborg Forsynings vandforsyningsområde, da vandanalyseresultater viser et bakteriologisk indhold i drikkevandet, der overskrider grænseværdierne for drikkevand. Dog er langt fra alle husstande ramt.

Kunder, der får vand fra følgende af Kalundborg Forsynings vandværker: Svebølle, Kærby, Løgtved og Sejerø er ikke ramt. Ligeledes er alle private vandværker heller ikke ramt. Hos Kalundborg Forsyning arbejder man så hurtigt, man kan på at løse problemerne, og de har siden analysen mandag, der indikerede, at der var en forurening i vandet, selv taget en masse prøver. Der er tale om meget små værdier, bakteriologisk indhold, som dog ikke må forekomme i drikkevandet.

Fundet indikation på forurening

”Vi har, siden den dårlige prøve, selv været ude og udtage en masse analyser ude på vores netværk. De prøver har både været til vores eget laboratorium samt til et eksternt. Når man udtager sådan en analyse, går der ca. et døgn før, at vi har et resultat. De resultater, som vi har fået ind i dag, indikerer en forurening på en af vores fire kildepladser. Jeg vil gerne understrege, at det er meget få data vi har fået ind, og at de er meget lave, dvs. forureningen er meget lille,” fortæller Karsten Poulsen, der er afdelingsleder i driften hos Kalundborg Forsyning, og fortsætter: ”Men det giver anledning til, at vi undersøger det område nærmere. Derfor har vi i dag taget flere prøver her, og venter igen på resultaterne, der kommer i morgen. Samtidig analyserer vi fortsat bredt ud på hele vores system netop, fordi data er så tyndt. Vi er så tidligt i vores opsporingsarbejde, at vi fortsat søger bredt, og finder vi noget uanset, hvor det er, ville vi kunne afbryde det område, hvor der er et problem, og udbedre skaden. Dvs. resten af nettet vil kunne få god kvalitet vand hurtigt og vi kan udbedre en eventuel skade.”

Man skal altså fortsat følge kogeanbefalingen, indtil Kalundborg Forsyning udmelder et endeligt ophør af denne.

Coliforme bakterier – ikke E. colibakterier

Mange tror, at der pt. er tale om E. coli-bakterier, men der er tale om coliforme bakterier, og disse to må ikke direkte forveksles.

”De coliforme bakterier er en familie af bakterier, som findes naturligt i jord, rådnede plantedele og overfladevand. De fleste coliforme baktier udgør ikke en sundhedsrisiko, men må ikke påvises i drikkevand. Coliforme bakterier må ikke direkte forveksles med E. coli-bakterier,” skriver Forsyningen på deres hjemmeside.

Coliforme bakterier er som regel ikke sygdomsfremkaldende i sig selv, men øger risikoen for, at der også findes sygdomsfremkaldende bakterier i vandet, idet de trives de samme steder.

Manglende SMS

Nogle borgere har ikke modtaget sms fra Kalundborg Forsyning, og det kan skyldes flere ting. Hvis man fx bor til leje i en ejendom, og ens tlf. Ikke er tilmeldt sms-ordning, men det i stedet er ejeren af ejendommen, der er tilmeldt. Eller hvis man har en telefon via job, der ikke er tilmeldt, kan det også være årsagen. Derudover oplever Kalundborg Forsyning, at flere borgere tror, at de burde have fået en sms, men de får i stedet vand fra et vandværk, der ikke er ramt. Derfor henviser de også til, at borgerne går ind på Kalundborg Kommunes hjemmeside for at se, hvilket vandværk man hører til.

På Kalundborg kommunes hjemmeside, www.kalundborg.dk kan man se, hvilket vandværk man får vand fra, ligesom man på www.kalfor.dk kan følge med i situationen.

Del