Et havmiljø i krise: Vær med til at plante ålegræs

I Kalundborg foregår arrangementet på Gisseløre fra kl. 10-13 og er for både børn og voksne.

Et havmiljø i krise: Vær med til at plante ålegræs
I Kalundborg foregår arrangementet på Gisseløre fra kl. 10-13 og er for både børn og voksne. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Nu kan alle være med til at give det kriseramte hav en hjælpende hånd. Det sker, når Tænketanken Hav sammen med Syddansk Universitet for anden gang afholder arrangementet Danmark Planter Ålegræs d. 15. juni ved 30 kyster på tværs af landet, bl.a. i Kalundborg.

Tilstanden i de danske farvande er alarmerende. Store mængder alger, iltsvind og døde fisk er blevet hverdag i mange af vores fjorde og kystområder. Årets ord i 2024 blev ikke uden grund "fedtemøg" – et symbol på de massive udfordringer, vores havmiljø står overfor.

Derfor inviteres alle nu til at handle på krisen i havet, når Tænketanken Hav i samarbejde med Syddansk Universitet for anden gang afholder det landsdækkende arrangement Danmark Planter Ålegræs søndag den 15. juni 2025. Her kan alle plante ålegræs ved over 30 kyster på tværs af landet og give en konkret håndsrækning til havet.

I Kalundborg foregår arrangementet på Gisseløre fra kl. 10-13 og er for både børn og voksne.

Mobil Kajak Klub Vestsjælland støtter op om Danmark planter ålegræs i Kalundborg.

”Mobil Kajak Klub Vestsjælland er blevet opfordret til at deltage i Danmark planter ålegræs og det gør vi selvfølgelig gerne, da vi jo bekymrer os om havmiljøet lige som alle andre,” fortæller Lars Rohrmann, formand for Mobil Kajak Klub Vestsjælland.

Der vil selvfølgelig være mulighed for at prøve at ro en lille tur i kajak eller blot prøve at sidde i en hvis vejret tillader det. Klubben er også klar til at vise deres nye mobile klubhus og udstyr frem

Ålegræs er ikke en løsning, men en hjælp

Ålegræs er en vigtig plante i det marine økosystem. Siden år 1900 er op mod to tredjedele af Danmarks ålegræs forsvundet – blandt andet som følge af kvælstofudledninger. Det har haft store konsekvenser for biodiversiteten, fordi ålegræs er levested og opvækstområde for mange marine arter.

Ålegræsudplantning er en vigtig naturgenopretningsindsats, der både gavner livet under overfladen og sætter fokus på nødvendigheden af en bredere indsats. Hvis havet for alvor skal på fode igen, kræver det også markante reduktioner i udledningen af kvælstof, miljøfarlige stoffer og en omlægning til mere skånsomme fiskerimetoder.

Fakta om Danmark Planter Ålegræs – 15. juni 2025:

  • En årlig national ålegræsudplantningsdag, hvor alle kan bidrage.
  • Foregår i år ved 30 udplantningslokaliteter over hele landet. Se nærmeste lokation på taenketankenhav.dk/aalegraes
  • Der vil i år være 24 testlokaliteter (125 skud med ålegræs) og 6 storskala-lokaliteter (2000-3000 skud med ålegræs, som skal plantes).
  • Ved hver lokation kan frivillige binde ålegræs på søm, hvorefter uddannede dykkere planter det på lavt vand (1,5–2 m dybde).
  • Havværter vil ved hver lokation samtidig arrangere aktiviteter på strand og i vand og give information om det danske havmiljø og ålegræs.
  • Danmark Planter Ålegræs er et Citizen Science-projekt, hvor over 60 frivillige teamledere uddannes til at plante og overvåge ålegræs. De indberetter data til Syddansk Universitet, som bruger dem til at vurdere, hvor ålegræs kan plantes fremover i stor skala.
  • Projektet løber fra 2024–2026 og drives af Tænketanken Hav i samarbejde med videnskabelig partner Syddansk Universitet og med støtte fra Nordea-fonden.

Del