'Du forsøger at tale et ualmindeligt dårligt valg op'
Læserbrev: 'Du forsøger at tale et ualmindeligt dårligt valg op'
Kære René Vejby Kierch.
Du var ved at få togkaffen galt i halsen, da du læste Helle Laursen Petersens interview, jeg måtte tilsvarende lige pudse brillerne, da jeg læste dit debatindlæg. Sikke da en gang modsigende ordkløveri drejet til din/din regiongruppes fordel, du fik sat sammen der!
Nej, der er ikke flere kvinder der får brystkræft AF, at der ikke kommer et screeningscenter i Kalundborg, men konsekvensen og sandsynligheden for at der på sigt kan komme flere, er så absolut til stede, når muligheden for en screening besværliggøres som her. Brystkræft skal fanges tidligt – også selvom kvinder bor i det yderste af Vestsjælland.
Nu er du ikke lige i målgruppen for disse screeninger, men det er ingen hemmelighed, at når du bor i Roskilde, er du generelt faktisk rigtig godt placeret i vores region i forhold til diverse tilbud fra Region Sjællands sundhedsvæsen. At du vælger at skrive debatindlægget, kunne tyde på, at du ikke helt har fingeren på pulsen i din region.
Din bekymring for “at kvinder skal blive bekymret for at bo på landet eller i en by, der ikke tilbyder screening” – Det er jo overhovedet ikke det problematikken omhandler!
I fjerner noget der fungerer, erstatter det med noget bedre hvor flere tilgodeses. Så fjerner I lige det hele, og giver det til en anden kommune – der har færre borgere og kortere køretid til et tilbud. Forklar mig lige fordelen for kvinderne i Kalundborg Kommune igen, for jeg kan simpelthen ikke få øje på den!
Du tror at “ en del vil udnytte mulighederne for at booke en screening på et af regionens screeningssteder på vej til og fra arbejde”.
Så din formodning er, at de fleste kvinder arbejdende i Kalundborg, kommer forbi Holbæk, Slagelse, Næstved eller Odsherred på deres vej til og fra job, og alle har tilsyneladende en bil – igen, hvor er fingeren på pulsen?
Bosiddende i Kalundborg tager det minimum 40 minutter i bil til Holbæk, parkering, evt. ventetid og samme køretid retur. De uden bil, skal med det offentlige, og det kører jo særdeles kontinuerligt til og fra Kalundborg.
De 50 – 69 årige kan bedre flytte sig rundt. Så flere biler på vejene – også i arbejdstiden, på længere distancer. Giver det mening? På alle parametre vil det være besparende at køre til en allerede eksisterende lokation, som faktisk blev godkendt af Sygehusudvalget, Forretningsudvalget og Regionsrådet?
Vi undgår ikke transport til de specialiserede afdelinger, men hvorfor skal Kalundborg være taberne hver gang, når vi snakker det nære sundhedsvæsen, vi HAR jo noget der fungerer for os her.
Kørestolsbrugere undgår tur til Roskilde – men blev screeningsstedet i Kalundborg fastholdt som først planlagt, så skulle de ikke engang ud af kommunen!
Vi rejser i forvejen Sjælland rundt, når vi skal udredes, behandles, snakke med specialiserede læger, livsvarig medicinudlevering osv.
Blodprøver skal patienten også udenbys for at få ved nedluk/helligdage, og hvis det “kun” er transport til Slagelse eller Holbæk, er der ingen økonomisk hjælp til transport.
Ved brystkræft sendes kvinderne til specialiseret behandling, hvilket indbefatter afsindig meget transport. Kemo og stråler i Næstved, antihormonelle indsprøjtninger, andre indsprøjtninger for metastaser osv. Ofte følger alle mulige andre undersøgelser med, som foregår i Køge, Roskilde, Holbæk, Slagelse.
Mange sendes retur til "bussen"/screeningssted, når deres behandlinger slutter, og de forhåbentligt kan “nøjes” med at blive kontrol screenet igen.
Kvinderne forsøger at komme tilbage til deres jobs og hverdag igen, flere med senfølger. De har kæmpet deres livs kamp, brugt oceaner af tid på transport, og ikke alle har nogen, der kan køre for dem, selvom rejsetiden er så opslidende oven i behandlingen. De har gjort og gør det ganske sikkert med glæde og taknemmelighed i håbet om at blive kræft- og sygdomsfrie.
Et screeningssted/”bussen” kan fange kvinder, der ikke selv har opdaget/mærket forandringer. En kvinde, der netop ikke har mærket forandring, kan potentielt hurtigt udskyde sin tid, hvis det er for bøvlet at komme frem for at få undersøgelsen udført, hvilket kan få stor konsekvens for den endelige behandling.
Du forsøger at tale et ualmindeligt dårligt valg op, som et løft til kvinderne i Kalundborg og omegn – det lykkes altså ikke. Det er endnu en stor forringelse for os, der har valgt at bo i Kalundborg Kommune, trods lovninger og flotte ord om “Massive investeringer skal bekæmpe ulighed i sundhed” og “Flere nære tilbud” – Hvad blev der for øvrigt lige af det?