Det handler om at skabe skoleglæde

På Svebølle Skole har de stået i en situation gennem flere år, hvor mange elever mistrives, men det har man med succes nu gjort noget ved.

Det handler om at skabe skoleglæde
Skoleleder Jarl Falk Sabroe og viceskoleleder Maria Ekvall Neill på Svebølle Skole. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Elever mistrives på skolerne i hele landet, og i Kalundborg Kommune forholder det sig ikke anderledes. Trivselsmålinger, der ikke er gode, børn der bliver mobbet, føler sig utrygge eller på anden vis ikke trives i skolen. Det er, hvad skolerne arbejder med i et forsøg på at gøre noget ved problemerne. På Svebølle Skole har de ligeledes stået i en situation gennem flere år, hvor mange elever mistrives, men det har man med succes nu gjort noget ved.

Forrige skoleår var det omkring hver sjette elev på Svebølle Skole i Kalundborg, der ikke trivedes socialt. Men sidste skoleår skete der noget. Skolen havde nemlig halveret andelen af elever, der ikke følte, at de hørte til på skolen, og som var utrygge, blev mobbet, eller ikke følte sig accepteret på anden vis. Svebølle Skole gik dermed fra at være blandt den fjerdedel af skoler i Danmark med laveste social trivsel til i sidste skoleår at være bedre end gennemsnittet. Spørger man skoleleder Jarl Falk Sabroe og viceskoleleder Maria Ekvall Neill på Svebølle Skole, hvad årsagen er, lyder svaret prompte - at man har lyttet til eleverne.

Elevernes ønsker var blandt andet et knallertværksted, en gallafest for de store elever, og skolen ansatte også en bevægelsesvejleder, så eleverne kunne få bevæget sig mere i skolen. Derudover er man i gang med at skabe et rum, hvor 7.-9. kan opholde sig sammen.

“Helt konkret har vi fx fået et knallertværksted. Der var nogle unge mennesker, der ikke syntes, at skolen lyttede til dem. Derfor forsøgte vi at tage noget ind, som de kendte til, og som de synes er spændende. Derudover har vi holdt gallafest for de store elever på skolen. Det var Elevrådet, der fik idéen, da mange savnede fællesskabet efter Corona. I det hele taget har vi også forsøgt at ”shine” skolen lidt op inden for, hvad budgettet kunne bære. Vi har skabt arbejdsrum til eleverne samt et e-sportsrum, idet vi modtog penge fra udviklingspuljen. Vi har også lavet en konkurrence sammen med elevrådet, hvor eleverne skal løse små gåder. Endelig har vi en konkurrence omkring fravær, ‘Fraværet ned, trivsel op’, og den klasse, der klarer sig bedst, altså har mindst fravær, vinder en tur i en forlystelsespark. Endelig har vi morgenmadscafé, men det har vi nu haft før vores tid her på skolen også, og det er virkelig hyggeligt. Vi har også Sommer i Skolegården, hvor vi på første skoledag holder en form for Åbent Hus med musik og snacks, hvor elever, forældre, bedsteforældre og alle andre af byens borgere, der har lyst til at kigge forbi, er velkomne. I det hele taget har vi gjort en masse små ting, der måske enkeltvis ikke lyder af så meget, men sat sammen, betyder det noget,” fortæller skolelederen.

Kunne se, at trivslen var faldende

“Vi kunne jo se, at trivslen var faldende over nogle år, og det var noget skidt. Vi besluttede at inddrage eleverne mere, og elevrådet blev især brugt meget. Vi havde den fælles holdning, at det er vigtigt, at vi inddrager vores elever og unge mennesker, hvis vi skal motivere dem til at være glade for at gå i skole. Der skal være skoleglæde,” fortæller Maria Ekvall Neill, og bliver suppleret af Jarl Falk Sabroe: “Vi kan nu se, at trivslen allerede sidste år er steget markant, hvilket vi er meget glade for. Men vi har også sat mange ting i værk. Vi har, som sagt, brugt vores elevråd meget, elevrådslæreren samt hele ressourceteamet. Vi har også fået en bevægelsesvejleder, og det er jo egentlig udsprunget af, at vi gerne vil gøre undervisningen mere spændende. Bevægelse er blevet implementeret som en del af undervisning, fordi vi kan se, at det virker.”

På skolen har man ligeledes forsøgt at ændre nogle ting således, at det er lettere at komme til ledelsen, hvis man har et problem, hvad enten man er elev eller forælder.

“Vi har ændret skolen på den måde, at vi forsøger ikke at skælde ud forstået således, at de unge mennesker og børnene ikke oplever, at der bliver råbt ad dem. Derudover har vi åbnet mere op til kontoret og ledelsen, så man kan komme forbi, hvis man har et problem. Ligesom vi helst ser, at forældre går herfra og føler, at de bliver lyttet til. Vi holder fast i samarbejdet mellem pædagoger/lærere og forældre. Børnene skal have skoleglæde, men forældrene skal jo også være glade for skolen,” fortæller Jarl Falk Sabroe, og fortsætter: “Vi har mange elever, der har det svært, og de elever skal vi også arbejde med. Maria og ressourceteamet er derfor inde over, så lærerne ikke står alene med de elever, der har brug for noget ekstra.”

Maria Ekvall Neill fortæller videre, at det handler om, at skolen helst skal være klædt på til at kunne hjælpe alle: ”Vi skal skabe balance, og vi skal finde ud af, hvordan man får skabt det bedste læringsmiljø således, at alle elever bliver set, hørt og anerkendt uanset forskelligheder.”

Skole under tilsyn

Svebølle Skole er pt. under tilsyn af styrelsen for undervisning og kvalitet (STUK) pga. dårlig trivsel på skolen, som de nu er i fuld gang med at rettet op på – og med succes.

”Der er mange årsager til, at en trivselsmåling kan være dårlig. Vi kan jo ikke gå og trives hele tiden. Børnene kan have gode og dårlige dage, livet kan være hårdt nogle gange, og vi skal huske at lære vores unge mennesker, at der også er modgang. Det skal vi også lære at kunne være i,” siger viceskolelederen, og skolelederen slutter af med at sige: ”Men mange ting spiller ind. Demografi spiller fx også ind, men det tages der ikke forbehold for, som der fx gør med karakter, mærkeligt nok. Men det er jo aldrig sjovt som skole at komme under tilsyn, men så må vi udvikle os og blive dygtigere i forhold til det arbejde vi laver. Vi fik tilbudt et forløb med STUK, og det sagde vi ja tak til. Vi har haft en masse arbejdsmøder, og STUK kommer så forhåbentlig med forslag til, hvad vi kan gøre endnu bedre selv om, at trivslen på skolen er blevet meget bedre siden da.”

Svebølle Skole har 250 elever fordelt på 0.-9. klasse, enkelte klassetrin har to klasser. De er under tilsyn grundet trivselsrapport for 2022, men de har sidenhen formået at hæve trivslen blandt eleverne på skolen væsentligt – allerede i skoleåret 2023, og de fortsætter arbejdet.

Del