Den gamle skolestue skal fyldes med kultur og fællesskab
Ambitionen er at fylde rummet med samtaler, fællesskab, kunst og kultur. Der er allerede sat en dato for det første arrangement i den gamle hyggelige skolestue.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
Den tidligere skolestue på Kærby Gl Skole åbner nu op for arrangementer - med ambitionen om at fylde rummet med samtaler, fællesskab, kunst og kultur. Der er allerede sat en dato for det første arrangement i skolestuen.
Ved årsskiftet fik Kærby Gl Skole ny ejer. Lise Kristoffersen flyttede nemlig tilbage til Kalundborg efter 33 år væk fra byen. På den gamle skole er hun, sammen med sin datter, Anna Ulrikke Kristoffersen, der er i gang med sin uddannelse som kaospilot, ved at etablere sig som kulturformidler, og på torsdag løber deres første arrangement i Kærby af stablen.
Forfattersamtale er første arrangement i den gamle skolestue
Jesper Stein vil tale om sin seneste roman ‘Lejr’, der er en roman om fædre og døtre, fællesskaber og længslen efter at høre til - og så foregår den faktisk på Røsnæs. Jesper Stein er nok mest kendt for sine krimier og sine to autobiografiske romaner Rampen og Ædru.
“Vi kunne ikke have ønsket os en bedre start på arrangementsprogrammet, da Kærby Gl Skole netop er etableret på ønsket om at skabe et rum for fællesskab, kunst og kultur og længslen efter at høre til et sted. I vores rum er der mulighed for samtale, og man kan gå i dialog, hvis man har lyst, eller man kan blot lytte med. Man behøver heller ikke at have læst bogen, eller for den sags skyld vide en masse om litteratur,” fortæller Lise.
En platform for fællesskab, læring og fordybelse
Ønsket er, at Kærby Gl Skole bliver etableret som en platform for fællesskab, læring og fordybelse, der er de tre grundpiller i Lise og Annas koncept. De håber, at det kan være med til at styrke den kulturelle udvikling og tilknytning til Kalundborg. Lise og Anna håber på, at de på den måde kan tilføje en bid kultur, og skabe et rum til fællesskabet. Et sted, hvor litteraturen kan få plads, og hvor det hele ikke er så højtravende – hvor der er plads til, at man måske ikke ved så meget om litteratur, men blot er nysgerrig på at være med.
“Vi vil bruge skolestuen som udgangspunkt for at bidrage med talks, workshops og udstillinger og meget gerne samarbejde med kultur- og erhvervslivet i Kalundborg,” fortæller Lise Kristoffersen, og Anna fortsætter: “I virkeligheden prøver vi forskellige ting af for at se, hvad der virker. Og måske noget ikke fungerer, så må vi forsøge igen med noget andet. Men vi vil gerne skabe et rum, der er mere intimt, dvs. færre mennesker, og dermed håber vi også, at folk får en anden oplevelse end, når der sidder 2-300 mennesker i en sal.”
Det begyndte hjemme i stuen
Lise er oprindeligt uddannet cand. mag. i engelsk og dansk, og har både undervist og drevet et galleri. Hun har efterfølgende taget overbygning på journalisthøjskolen, og er derfor også fagjournalist. Men hun har i mange år arbejdet med projektledelse, hvor hun har lavet mange PR- og kommunikationsopgaver i primært it-virksomheder. Men på et tidspunkt følte hun, at hun havde bevæget sig for langt væk fra litteraturen, og ville gerne bringe den tilbage. Derfor begyndte hun på at lave kulturarrangementer i privaten.
“Jeg kan rigtig godt lide at skabe rum for fællesskaber, og derfor tog jeg det det med hjem i mine egne stuer. Men jeg kunne godt tænke mig at smelte tingene lidt mere sammen på sigt. Vi vil gerne skabe noget, der kan fungere som generator for noget mere, og vi har klart en interesse i at skabe noget for erhvervslivet også,” fortæller hun, og fortsætter: “Jeg er jo vokset op herude, men har været væk herfra i mange år, og troede egentlig ikke, at jeg kom tilbage. Men lidt ved en tilfældighed endte det altså med, at jeg købte Kærby Gl Skole. Det er et smukt sted, og jeg føler, at jeg kender det. Kalundborg er ikke uvant for mig. Jeg har familie her, og det var lidt ligesom, at der var nogle brikker, der faldt på plads, da jeg kom hertil.”
For Anna giver det også god mening at være med i kulturprojektet, da hun udover at brænde for projektet også kan bruge det i sin uddannelse: “Jeg havde lyst til at være med, og det passede rigtig godt med, at jeg kunne skrive om projektet her. Uddannelsen er bygget op således, at man i hvert semester har både workshops, projektbaseret undervisning og eksamen. Mange ved ikke, hvad man bruger en uddannelse til som kaospilot, og det er også meget forskelligt, hvad folk ender med at lave. Men jeg vil kalde det for en kreativ ledelsesuddannelse, der kan bruges inden for mange forskellige brancher.”
Vi skal tale Kalundborg op
Lise fortæller, at hun føler sig taget godt imod i Kærby, hvor der virker som om, at der er højt til loftet og et godt sammenhold. Derudover påpeger hun også, at mange, også i Kalundborg, efterspørger flere kulturtilbud.
“Det virker som om, at de lokale synes, at vores idé lyder spændende, og vi er blevet taget godt imod. Men vi er jo også i en tid lige nu, hvor folk skriger på kulturtilbud. Vi vil gerne være med til at skabe nogle af de kultur-rum, og være med til, at vi taler Kalundborg op. Vi vil gerne bidrage til kulturen i Kalundborg, og vi skal vise mulige tilflyttere og andre, at her er skønt at være. Men så skal der også være nogle kulturtilbud, og vi vil gerne samarbejde med alle mulige forskellige aktører,” understreger hun.
I den hyggelige gamle skolestue, der er ved at blive istandsat, er der plads til ca. 35 personer. Det første arrangement i den tidligere skolestue på Ærtevangen 3 i Kærby er altså forfattersamtale med Jesper Stein den 10. april kl. 19.
Er man interesseret i at komme og være med til forfattersamtalen med Jesper Stein, kan man købe billetter på Billetto https://billetto.dk/e/forfattersamtale-med-jesper-stein-billetter-1229700
Derudover har Lise og Anna også både en Facebook profil, https://www.facebook.com/profile.php?id=61573920393564, hvor man kan finde mere information om projektet på Kærby Gl Skole samt en instagram profil https://www.instagram.com/kaerbygamleskole?utm_source=ig_web_button_share_sheet&igsh=ZDNlZDc0MzIxNw== hvor man også kan læse mere.