DDR P-Plads: Butiksejere inddraget i renoveringen
Butiksejernes bekymring omfatter både de manglende parkeringspladser mens renoveringen står på, men også, at der efter den samlede renovering vil være 40 parkeringspladser mindre.
Af Jens Nielsen
Den udtjente parkeringsplads i Bredgade i Kalundborg skal renoveres. Tirsdag morgen mødtes Kalundborg Kommune med butiksejere fra byen for, dels at informere om den kommende renovering og dels for at få input fra handelslivet.
Renovering af pladsen inddeles i etaper. Det afsatte budget anvendes til at renovere den vestlige del af parkeringspladsen med ny udformning: klimasikring for håndtering af stigende nedbørsmængder, bedre visuelle og fysiske forbindelser mellem Kordilgade og Bredgade, opholdsmuligheder, indretning af parkeringsarealer med god struktur og overblik, samt bæredygtige valg i længelevende kvalitetsmaterialer. For at opgradere hele området foreslås samtidig udført tre indgreb på pladsens østlige halvdel - alle knækstensmure fjernes og erstattes med grus, lunker i asfalt oprettes, og der etableres desuden belysning langs én gangforbindelse over p-pladsens østlige halvdel for at øge trygheden. Udførelse af etape 1 forventes at koste 13,2 mio. kr.
Første etape sættes i gang i løbet af 2025, formentligt lige efter sommerferien, men det ligger ikke helt fast endnu.
En så omfattende renovering af parkeringsforholdene i midtbyen giver en vis bekymring for dem som driver forretning i byen. Derfor mødtes Kalundborg Kommune og medlemmer af Vores Kalundborg tirsdag morgen, hvor landskabsarkitekt og projektleder på renoveringsopgaven, Birgitte Kofod Møller, redegjorde for projektet.
Butiksejernes bekymring omfatter både de manglende parkeringspladser mens renoveringen står på, men også, at der efter den samlede renovering vil være 40 parkeringspladser mindre.
Ifølge Kalundborg Kommune viser en analyse lavet i 2019, at der var 76 ledige pladser ledige, når pladsen var højest belagt lørdag formiddag.
”Vi er godt klar over, at det er en bekymring, at der vil være færre parkeringspladser efter renoveringen. Det skyldes både, at p-pladserne i dag ikke opfylder de moderne krav til hvor bred en plads skal være i forhold til udbakningsareal, der skal være plads til el-ladestandere og det vil også tage plads, at vi laver de mere synlige forbindelser til Kordilgade, samtidig prøver vi at håndtere det vand som falder i området så det forsinkes inden det løber til kloak,” fortæller Birgitte Kofod Møller.
Der er ikke tidsparkering på parkeringspladsen og derfor er der mange beboere i midtbyen samt butiksansatte som optager pladserne når butikkerne har åbent, derfor blev der også talt om flere muligheder for en midlertidig parkeringsløsning for beboere og butikspersonale mens renoveringen står på.
”Det man konkurrerer med, er tilgængelighed hvis ikke folk skal handle online. Hvis ikke folk skal handle på nettet, skal det være hurtigt og let at komme til butikkerne ellers fravælger kunden muligheden,” fortæller Michael Rasmussen, Menykøbmand.
”Der vil være udfordringer i forbindelse med så stor en renovering, det kan vi ikke lave om på, men vi håber på, at I vil være med til at sørge for at butiksejere og personale ikke holder på parkeringspladsen hele dagen. Vi har forstået budskabet,” fortæller direktør for det tekniske område i Kalundborg Kommune, Michel van der Linden.
Renoveringen af etape 1 forventes at vare omkring fire måneder og hvornår det er mest optimalt at gå i gang var også et af de spørgsmål der blev snakket om på mødet mellem kommunen og de handlende.
De fremmødte butiksejere var alle begejstret for renoveringsplanerne, og Kalundborg Kommune lover, at så snart tidsplanen kendes og entreprenøren er valgt, vil der blive indkaldt til et nyt informationsmøde.