Borgernes livskvalitet og medarbejdertrivsel i fokus
Forebyggelse og sundhedsfremme skal blive en endnu mere integreret del af hverdagen for alle borgere på voksensocialområdet.
Forebyggelse og sundhedsfremme skal blive en endnu mere integreret del af hverdagen for alle borgere på voksensocialområdet. Derfor har Kalundborg Kommune netop igangsat et projekt i stor skala, hvor der i det ene center er over 360 medarbejdere der arbejder målrettet efter en ny model. Det skriver Kalundborg Kommune i en pressemeddelelse tirsdag.
Kalundborg Kommune tager et stort første skridt mod at skabe rammerne for det gode liv med et nyt storskalaprojekt inden for det specialiserede voksensocialområde, Center 1, som støtter mennesker med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne, står der bl.a. i pressemeddelelsen.
Fra januar 2025 er over 360 medarbejdere og ledere i Center 1 opstartet et målrettet arbejde på at udvikle og tilpasse indsatser, så de bedst muligt understøtter den enkelte borgers behov og livsglæde. Med udgangspunkt i kommunens Forebyggelsesstrategi skal projektet forbedre borgernes livskvalitet. Samtidig skal projektet skabe bedre trivsel for medarbejderne ved at styrke deres faglighed og involvering.
En fleksibel og dynamisk tilgang
Projektet adskiller sig ved sin fleksible opbygning. I stedet for at arbejde ud fra én fastlåst tilgang, giver den nye model mulighed for løbende justeringer baseret på erfaringer og borgernes respons.
Centerchef Rie Christensen forklarer: "Vi har skabt en ramme, hvor vi kan udvikle os undervejs. Det giver plads til at skræddersy indsatserne, så de altid matcher borgernes behov og ønsker. Samtidig sikrer vi, at medarbejderne kan bringe deres faglige og relationelle styrker i spil og inddrage borgernes perspektiv i udviklingen af nye bæredygtige løsninger."
Fokus på medarbejdernes faglighed og trivsel
Medarbejderne spiller en central rolle i projektet. For at sikre en høj trivsel blandt personalet, bliver der skabt rum for, at de kan udvikle deres faglighed og samarbejde på tværs af teams, står der desuden i pressemeddelelsen.
"Vi ved, at medarbejdernes trivsel hænger tæt sammen med deres mulighed for at bruge deres faglige kompetencer og være med til at forme løsninger. Projektet styrker vores arbejdskultur ved at skabe en rød tråd mellem hverdagens opgaver og den overordnede vision for forebyggelse og sundhedsfremme," fortæller Rie Christensen.
Kommunen fortæller, at tiltagene i projektet spænder bredt og udvikles med medarbejdernes indgående kendskab til borgerne. Indtil videre viser det sig at medarbejdernes valg af tiltag og indsatser fokuserer på øge fællesskabet og livsglæden hos borgerne ved at skabe meningsfulde forandringer i deres hverdag. Det gør medarbejderne ved at turde gå forrest og vise vejen, men hele tiden inddrage borgernes stemme til at justere og tilrette. Det er derfor gennem lokalt tilpassede prøvehandlinger der løbende afprøves nye metoder og gennem projektet måles deres effekt. Dette sikrer en dokumenteret udvikling og læring, som kan videreføres til fremtidige indsatser.
En kulturforandring i gang
Projektet markerer starten på en større kulturforandring i Kalundborg Kommune. Det handler om at sikre kompetenceløft hos medarbejderne og sikre at alle er klædt godt på til at tage et fælles ansvar for at skabe løsninger, der gør en reel forskel for både borgerne.
"Det brede uddannelsesspor, vi allerede arbejder med som en strategisk linje, styrkes gennem dette projekt og vil løbende sikre at vi kan indfri projektets ambitioner. Vi ønsker at sætte nye standarder for, hvordan sundhedsfremme og forebyggelse kan integreres i det sociale arbejde. Det handler ikke kun om at skabe resultater her og nu, men om at bygge et stærkt fundament, der kan udvikles og forbedres år for år," afslutter Rie Christensen.
Fakta om projektet
- Projektet omfatter hele Center 1 med over 360 medarbejdere.
- Fokus på medarbejdertrivsel og borgernes livskvalitet som målbare indikatorer.
- Fire årligt gentagne faglige temaer sikrer kontinuerlig udvikling og implementering.
- Dynamisk tilgang med løbende justeringer og tilpasninger baseret på borgernes respons.
Kalundborg Kommune slutter pressemeddelelsen med at skrive, at kommunen med projektet sætter en ny retning for, hvordan forebyggelse og sundhedsfremme kan tænkes som en integreret del af hverdagen – til gavn for både borgere og medarbejdere.