Billedserie: Mikael har sejlet den nye elfærge hjem fra Tyrkiet

På mange måder ligner Nerthus en helt almindelig færge, det er først når man kommer ned i maskinrummet, at der er stor forskel fra en traditionel færge.

Billedserie: Mikael har sejlet den nye elfærge hjem fra Tyrkiet
Maskinchef Tino Munck ved den store hovedtavle som er hjertet i den nye elfærge. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Fredag eftermiddag blev den nye elfærge, der sejler fra Kalundborg til Ballen på Samsø, vist frem for en gruppe inviterede gæster. Det er mest alt det under dæk, som er anderledes i forhold til en almindelig færge.

Tirsdag d. 3. juli gled den nye færge til Samsølinjen, Nerthus til kaj i det helt nye færgeleje i Kalundborg efter en lang tur fra værftet i Tyrkiet hvor den er bygget.

Siden mandag i denne uge har færgen været i drift, og fredag eftermiddag var det så tid til at vise den nye færge frem for et indbudt publikum.

Molslinjens Mikael Kjerulf, der var kaptajn på turen hjem, og Tino Munck, der var maskinchef på den lange tur, tog imod og viste rundt, både på broen hvor færgen styres fra og i maskinrummet, hvor der er placeret en batteripakke i hver ende af skibet.

På mange måder ligner Nerthus en helt almindelig færge, det er først når man kommer ned i maskinrummet, at der er stor forskel fra en traditionel færge.

Nerthus har ingen motor, men fire store generatorer som laver strøm til de to batteripakker der er installeret ombord, men generatorerne skal normalt kun bruges i særlige tilfælde, færgen skal lades op når den ligger i havn, det skal foregå på bare 23 minutter når ladetårnet automatisk tilkobler færgen, men installationerne på land er ikke helt klar endnu, der går nok en måneds tid før det bliver en rigtig elfærge. Lige nu sejler færgen godt nok på strøm, men strøm, som er lavet via de fire generatorer ombord.

”Jeg har været med til at sejle Nerthus hjem og der har været udfordringer undervejs, det er der altid med et helt nyt skib, hvad der ikke var udfordringer med, var hele det elektriske system som er rygraden i det her skib, det fungerer bare,” fortæller Tino Munck, mens han viser rundt i maskinrummet, og fortsætter, ”Jeg glæder mig til vi får det sidste med, det er meget spændende og et utroligt komplekst system, men det er det som er fedt med den megen ny teknik.” 

På broen er det kaptajn Mikael Kjerulf der viser rundt i den nyeste teknik. Færgen er godkendt til at kunne sejles af seks personer og i dagtimerne er der kun en person på broen og to om aftenen og natten.

”Færgen er jo lang og smal og det er ikke nogen hemmelighed, at den rullede en del på vejen hjem i Middelhavet, især når bølgerne kommer direkte ind fra siden, men det bliver ikke et problem her for at sejle til Samsø,” fortæller Mikael Kjerulf, og fortsætter, ”Det her er jo ikke den rigtige færge til Samsø, så jeg regner med at jeg skal ned og hente den når den er færdig til efteråret.” 

Nerthus er egentligt beregnet til Alslinjen, men grundet det store pres på Samsø sejler den nye elfærge på Kalundborg-Ballen ruten indtil Samsølinjens Tyrfing er klar senere på året. Tyrfing er i øvrigt helt magen tid Nerthus, blot er batteripakkerne en anelse større.

Nerthus er 117 meter lang. Færgen kan transportere 188 biler og 600 passagerer på en overfart og fremdrives af fire propeller, to i hver ende. Nerthus har to batteripakker på hver 1500 KW.

Del