Bekymret antenneforening: Regeringen vil hæve prisen på TV-pakker
Regeringens nye momsforslag truer lokale fællesskaber og dansk kultur, lyder det fra antenneforening.
Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
Regeringens nye momsforslag truer lokale fællesskaber og dansk kultur, og nu er antenneforeningerne i fare, lyder det fra Ka-net i Kalundborg.
I over et halvt århundrede har landets antenneforeninger været hjørnestenen i lokalsamfund over hele Danmark. De har sikret borgerne adgang til nyheder, underholdning og dansk kultur – og samtidig været et samlingspunkt for fællesskab og lokal medindflydelse. Men nu er disse fællesskaber truet. Således skriver Ka-net i en pressemeddelelse onsdag.
”Mens statsministeren taler om vigtigheden af forpligtende fællesskaber, arbejder regeringen på at fjerne det økonomiske fundament, der har sikret antenneforeningernes eksistens siden 70'erne. Antenneforeningerne har været med til at bryde monopolet på TV, gøre danske kanaler tilgængelige i alle hjørner af landet og skabe nye muligheder for fleksible internetløsninger, selv i de mindste samfund,” lyder det i pressemeddelelsen fra den lokale antenneforening i Kalundborg.
De skriver endvidere, at regeringens forslag om moms på ophavsretslige vederlag, vil gøre danske TV-pakker dyrere, og konsekvensen kan blive flere opsigelser, en svækkelse af dansk medieindhold og endnu større pres på de lokale fællesskaber, vi alle er afhængige af.
”Hul i hovedet – og hul i statskassen”
”Regeringens forslag om at pålægge moms på ophavsretslige vederlag er både økonomisk og kulturelt problematisk. I en tid, hvor vi allerede ser et stigende antal 'cable cutters,' der helt fravælger traditionelt TV til fordel for udenlandske streamingtjenester, vil den ekstra moms – svarende til ca. 15-20 kr. pr. måned – gøre danske TV-pakker dyrere og accelerere den kedelige udvikling. Konsekvensen vil være tab af momsindtægter fra hele TV-pakken, som udgør op mod 175 kr. pr. pakke, hvilket samlet set vil skade både statens indtægter og dansk mediekultur. Det er en kortsigtet beslutning uden økonomisk bæredygtighed,” skriver Ka-net.
En gammel sag – og en ny skatteminister
Forslaget om moms på ophavsretslige vederlag er langt fra nyt. I 2022 blev det udskudt, da der ikke var flertal for at bryde den over 50 år gamle tradition for momsfrihed på kunstnerrettigheder.
”Skatteministeren påstår, at momsen er et krav fra EU, men det er misvisende. Danmark har en særlig undtagelse – en såkaldt stand-still-ordning – som blev indført, før EF/EU’s fælles momsregler trådte i kraft. Denne ordning giver Danmark mulighed for at fastholde momsfritagelsen på ophavsretslige vederlag, hvis vi ønsker det. Det er imidlertid vigtigt at forstå, at hvis vi først fjerner fritagelsen, kan vi ikke få den tilbage. Beslutningen er derfor langt mere end en teknisk justering – den er en permanent ændring med potentielt alvorlige konsekvenser for både dansk kultur og økonomi. At genindføre forslaget uden en grundig høring og debat fremstår som en forhastet politisk manøvre snarere end en nødvendighed dikteret af EU,” lyder det fra Ka-net.
"Dobbeltbetaling – en langt bedre løsning"
Ka-net påpeger, at en mere retfærdig løsning ville være at fjerne den dobbelte betaling for DR-rettigheder, som antenneforeningerne betaler gennem den såkaldte retransmissionsafgift. Denne afgift er pålagt distributører, men ikke brugere, der vælger at streame indholdet via apps som DRTV. Medlemmerne betaler allerede via medieskatten – og man forstår ikke, hvorfor de skal betale dobbelt. Det finder manurimeligt og ulogisk hos Kanet, når man i dag let kan tilgå indholdet digitalt uden ekstra omkostninger.
Hvad kan vi gøre?
Ka-net opfordrer borgerne til at hive fat i lokalpolitikerne således, at de kan gå videre med sagen på Christiansborg.
”Vi opfordrer alle til at kontakte lokale politikere og bede dem rejse sagen over for deres partifæller på Christiansborg. Regeringens forslag svækker fællesskabet og den danske mediekultur. Sammen kan vi arbejde for en løsning, der sikrer rimelige priser og et stærkt lokalt TV-tilbud til alle i Danmark,” slutter Ka-net i pressemeddelelsen.