Alt for mange unge uden uddannelse efter 9.klasse
En stor del af de unge, der gik ud af grundskolen i 2023 forventes at stå uden uddannelse i 2031. Det gælder for begge køn, men særligt for mænd, og det gælder især på Syd- og Vestsjælland og i visse dele af Jylland. I Kalundborg er tallene ligeledes alarmerende høje.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
En stor del af de unge, der gik ud af grundskolen i 2023 forventes at stå uden uddannelse i 2031, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det gælder for begge køn, men særligt for mænd, og det gælder især på Syd- og Vestsjælland og i visse dele af Jylland.
Der er store geografiske og kønsmæssige forskelle på, hvor mange af de elever, der gik ud af grundskolen i 2023, hvor det vil lykkes med at gennemføre en ungdomsuddannelse frem mod 2031. Og at den politiske 2030-målsætning på området ikke vil være nået. I Kalundborg hedder tallet 23,1 pct. for begge køn, 18,8 pct. for kvinder og 27,3 pct. for mænd. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) på baggrund af data fra Børne- og Undervisningsministeriet.
I 18 kommuner forventes mere end hver fjerde unge mand at stå uden uddannelse 8 år efter 9. klasse
Fremskrivningen viser, hvor stor en del af den årgang, der afsluttede 9. klasse i 2023, der forventes at have gennemført mindst en ungdomsuddannelse otte år efter, altså i 2031. I 18 kommuner forventes hver fjerde unge mand at stå uden en gennemført ungdomsuddannelse otte år efter 9. klasse. Blandt de 18 kommuner er der 9 jyske kommuner, 3 fynske og 4 syd- og vestsjællandske, herunder Kalundborg. Derudover Ishøj og Albertslund.
"Der er god grund til at råbe vagt i gevær,” siger Troels Lund Jensen. Hvis vi ikke gør noget med uddannelsessystemet, viser tallene, at vi fremadrettet kommer til at stå med rigtig mange unge, der ikke får en uddannelse," siger Troels Lund Jensen, der er chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), og fortsætter: ”Det er især unge mænd i landområderne, der taber i uddannelsessystemet i dag. Tallene viser, at den negative udvikling forstærkes frem mod 2031.”
Målsætning hedder maksimalt 10 pct.
Et bredt flertal af Folketinget fastsatte i 2017 en målsætning om, at maksimalt ti procent af en ungdomsårgang må stå uden uddannelse otte år efter afslutningen på grundskolen.
Kun seks kommuner forventes ifølge fremskrivningen at leve op til den målsætning i 2031. Det gælder de nordsjællandske kommuner Allerød, Hørsholm, Rudersdal, Gentofte, Lyngby-Taarbæk og Furesø.
Mere end hver fjerde unge mand forventes at stå uden uddannelse efter otte år i 18 kommuner, og mere end hver femte unge mand forventes at stå uden uddannelse efter otte år i 59 kommuner.