Ægtepar slukker brand og redder liv
Ægteparret er på hver deres hold, som rykker ud til brand og ulykker, og det ser de faktisk som en fordel, både i forhold til deres fælles børn, hvor den mindste er 7 år, men også i forhold til, at de nemt kan bytte vagter indbyrdes.
Af Jens Nielsen
Ægteparret Pernille Westy Olesen og Jesper Westy Hansen, Kalundborg, har et helt almindeligt job, men er også ansat som deltidsbrandmænd hos Vestsjællands Brandvæsen, hvor de er med til at slukke brande og redde liv.
Til dagligt arbejder Pernille Westy Olesen som inklusionsvejleder på Skolen på Herredsåsen og er samtidig uddannet psykoterapeut, mens Jesper Westy Hansen er ansat som smed på Kalundborg Refinery. Men når 112-alarmen lyder, hvad enten der er tale om brand eller et alvorligt færdselsuheld, er det ofte enten Pernille eller Jesper, som er med på en af brandbilerne. De er nemlig ansat som deltidsbrandmænd hos Vestsjællands Brandvæsen på stationen i Kalundborg, ikke at forveksle med de frivillige brandmænd.
”Jeg har en arbejdskollega, som flere gange har spurgt, om ikke jeg skulle være brandmand. For halvandet år siden sagde jeg ja, og det har jeg ikke fortrudt, det er et spændende job,” fortæller Jesper Westy Hansen. Det var lidt et tilfælde, at Pernille Westy Olesen også blev brandmand. Hun har nu været deltidsbrandmand et år.
”Vi sad en dag derhjemme og talte om det at være brandmand, og jeg sagde til Jesper, det kan jeg vel ikke blive, så ringede vi til stationslederen, jeg kom til en samtale, og blev ansat med det samme,” fortæller Pernille Westy Olesen, og fortsætter: ”Jeg var helt sikker på, at det at være brandmand var en uddannelse helt for sig selv, og at man ikke lavede andet. Den opfattelse er der mange andre, der også har, kan jeg høre, og der er derfor mange, der slet ikke overvejer at blive deltidsbrandmand, fordi de har et fast arbejde.”
Passer godt til os
Ægteparret er på hver deres hold, som rykker ud til brand og ulykker, og det ser de faktisk som en fordel, både i forhold til deres fælles børn, hvor den mindste er 7 år, men også i forhold til, at de nemt kan bytte vagter indbyrdes.
”Selvfølgelig kan der være begrænsninger i forhold til privatlivet, men det passer godt til os, og vi har gode naboer og familie tæt på, som ser efter børnene, hvis vi skal afsted til brand samtidig, men det er meget sjældent,” siger Jesper Westy Hansen.
Også for kvinder
Det har i mange år nærmest været en fast regel, at en deltidsbrandmand var en mand som var håndværker, men sådan er det på ingen måde længere. Det er Pernille Westy Olesen og to andre kvinder på stationen i Kalundborg et godt eksempel på.
”Selvfølgelig er vi ikke så fysisk stærke som mænd, men så kan vi noget andet. Man skal kende sine begrænsninger, men vi er jo altid et hold afsted, som hjælper hinanden,” siger Pernille Westy Olesen, og fortsætter: ”Jeg vil gerne hjælpe og gøre en forskel. Jeg har også været hjerteløber i mange år.”
Ikke et job for tøsedrenge
For at blive deltidsbrandmand skal man først gennemgå et 12 timers udvidet førstehjælpskursus, 74 timers grunduddannelse og derefter 148 timer på funktionsuddannelsen, før man kan kalde sig deltidsbrandmand. Man skal bo tæt på brandstationen, og så er det ikke et job for tøsedrenge.
Som røgdykker er det ned på alle fire for at kravle frem i et mørkt røgfyldt rum, hvor røgdykkeren ikke kan se så meget som en centimeter frem. Det har både Pernille og Jesper prøvet, og sammen med de øvrige af landets brandmænd gør det dem til nogle af hverdagens helte, som slukker brand og redder liv.
Som deltidsbrandmand er lønnen op mod 150.000 kr. om året alt efter, hvor mange udrykninger de enkelte brandmænd er med på. Efter endt brandmandsuddannelse, som løbende vedligeholdes med månedlige brandøvelser og undervisning, er der også gode muligheder for videreuddannelse. Hvis man har interesse for pædagogik og ledelse kan man blive instruktør eller holdleder. Desuden har brandvæsenet forskellige køretøjer og specialmateriel som kræver yderligere uddannelse. Eksempelvis drejestige, redningsbåde, svær frigørelse og kemikalie beredskab. Har man i forvejen ikke et lastbilkørekort betales dette af Vestsjællands Brandvæsen således, at alle kan køre brandbilerne.
Hvad er forskellen?
Forskellen på deltidsbrandfolk og frivillige brandfolk er, at deltidsbrandfolk kaldes ud til akutte opgaver, bemander brandvæsnets 1. udrykning og eventuelt assistance hertil.
Frivilligeenheden indsættes typisk ved større og langvarige hændelser til eksempelvis afløsning, således de oprindelige indsatte styrker kan frigives og igen opretholde det daglige akutte beredskab. Frivilligenhederne kan ligeledes indsættes til understøttende opgaver i forbindelse med brandvæsnets indsatser. Opgaver som blandt andet omfatter levering af forplejning til indsatsmandskab, oplysning af skadesteder og fyldning af røgdykkernes luftflasker ved større indsatser. De frivillige indsættes ofte ved de tilbagevendende klimahændelser, hvor der blandt andet er behov for udlevering af sandsække.
Er man interesseret i at blive brandmand, kan henvendelse ske til stationsleder Per Hasselbalch på tlf. 20102969 eller på e-mail: phas@vsbv.dk