10 år i de hyggelige samtalestuer

Bedemand Willers har indrettet sig med de såkaldte ’samtalestuer’, der giver en følelse af at sidde hjemme hos bedstemor, hvor man sidder i sofaen og drikker kaffe af det gamle smukke kaffestel.

10 år i de hyggelige samtalestuer
Bedemand Willers har afdelinger i både Slagelse, Høng, Gørlev og Kalundborg, hvor der alle steder er samtalestuer. Arkivfoto: Jens Nielsen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Bedemand Willers kan den 1. november fejre 10 år i de hyggelige samtalestuer, som er kendetegnet for Bedemand Willers fire forretninger.

Bedemand Willers har afdelinger i både Slagelse, Høng, Gørlev og Kalundborg, og nu kan de fejre 10 år, hvor de har sat en ære i at møde deres kunder i den sorg, som der hører med, når man mister en, man elsker.

Det er Jeanette og Ralf Willers, der ejer de fire butikker, og de er glade for, at de nu kan fejre 10 år som ‘Bedemand Willers’. Inden da arbejdede Jeanette Willers i socialpsykiatrien i 20 år, og hendes mand Ralf Willers arbejdede med it. Jeanette Willers har dog i mange år, efter sin farfars død, gået med drømmen om at åbne en bedemandsforretning.

Trygheden i det hjemlige

Bedemand Willers har rigtigt mange af deres besøg hjemme hos familien til den afdøde, men jævnligt er der behov for at familien kommer til bedemanden. Derfor er alle afdelinger hos Bedemand Willers også indrettet som såkaldte ’samtalestuer’, der giver en følelse af at sidde hjemme hos bedstemor, hvor man sidder i sofaen og drikke kaffe af det gamle smukke kaffestel. Hvert et møbel er nøje udvalgt til formålet. Det er det, fordi det giver folk en tryg og rar følelse i stedet for, at man sidder i et koldt lokale, hvor man er omringet af urner og kister.

“Da min farfar døde, kom vi I en bedemandsforretning, hvor man netop kom hjem i hendes private hjem, og det gjorde noget trygt og godt for mig at sidde i en sofa i en stue, hvor jeg kunne høre kukuret. Her var varmt og rart, og det føltes trygt. Det var ligesom udgangspunktet for, hvorfor vi har valgt at gøre det på den her måde. Vi begyndte også hjemme, men efter et års tid besluttede vi, at vi stedet fik lokaler ude og så lavede samtalestuer, og det virker i hvert fald som om, at de pårørende, der kommer her, er meget glade for det,” fortæller Jeanette Willers.

Moderne tider – også hvad angår miljø

Hos Bedemand Willers er der to forskellige miljøtilbud. Man kan få det, der hedder en Orbit kiste, der er lavet af pap, og man kan få en Green Goodbye kiste, der består af en solid pap-inderkiste og en trækiste yderst. Under den kirkelige handling er der altså en trækiste yderst, men når den afdøde skal kremeres, sker afbrændingen kun papkisten. Orbit-kisten, der er af meget kraftigt pap, er meget moderne og kan stadig pyntes med blomster til den kirkelige handling. Green Goodbye udleder 85% mindre CO2 ved afbrænding sammenlignet med en almindelig trækiste, og Orbit-kisten udleder 94% mindre CO2.

“Man kan sige, at man lejer en kiste, da den yderste skal, der er lavet af træ, kan genbruges, og det er jo lige i tidsånden, ligesom fokus på at udlede mindre CO2 er. Udfordringen er, at det er en ny og moderne tankegang, og det er ikke alle, der synes om, at deres elskede skal ligge i en papkiste. Vi vejleder og hjælper, men for os handler det om, at afdøde og de pårørende får det, som de ønsker. Sorg er en svær ting, og folk håndterer det meget forskelligt,” slutter Jeanette Willers.

En branche under forandring

Jeanette Willers kan fortælle, at noget andet, der er ændret i branchen er, at der næsten ikke er jordbegravelser mere. Hun vurderer, at de kun har omkring 5 pct. jordbegravelser i dag i deres forretninger. Derudover kan hun fortælle, at flere får spredt deres aske udover havet, og at skovkirkegårde er blevet populære.

Bedemand Willers holder i øvrigt reception fredag den 1. november. Det bliver holdt i Det Skæve Folkekøkken i Høng på Østergade 1 fra kl. 13-16. I øvrigt har Jakob Johansen, der er ansat hos Bedemand Willers, også ti års jubilæum som bedemand i år.

Del